Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Vision Mercedes Simplex: Futuristická ikona

Konštruktéri a dizajnéri automobilky Mercedes-Benz s rozhodli zahrať svojim skalným na city. Výsledkom je prerobená futuristická verzia absolútne prvého vozidla nemeckej značky – modelu Simplex z roku 1901. Ani netreba dodávať, že sa vydarila.

Stará dobrá klasika nikdy nevyjde z módy. To je dôvod, prečo sa značka Mercedes-Benz pri tvorbe konceptu nového vozidla zamerala na úplný začiatok svoje éry v úvode minulého storočia. Štúdia  Vision Mercedes Simplex mala premiéru na podujatí Design Essentials 2019.

Atraktívny a zmysly provokujúci automobil kombinuje pôvodné tvary a usporiadanie motoru s elegantným moderným dizajnom. Dohromady tak vytvára zaujímavý retro-futuristický stroj. Keď pôvodný originálny model debutoval pred 118 rokmi, bol absolútne revolučný.

Do tej doby boli automobily v zásade len „motorovými vozidlami bez duše“. Model Simplex doslova predznamenal novú éru designu a štýlu, ktorý dnes v automobilovom priemysle zohráva dôležitú rolu. Vision Mercedes Simplex je však skôr určitou „sochou“ než skutočným dopravným prostriedkom.

Je totiž dielom novo otvoreného designového štúdia automobilky v Nice. Aj keď je vzhľad tohto konceptu inšpirovaný historickým modelom z roku 1901, vypadá ako z budúcnosti. Štúdia ponúka o niečo uhladenejší vzhľad, originálne kožené popruhy, ktoré držia kapotu, a ružovú prednú mriežku. Na mriežke sa nachádza digitálna verzia loga Mercedes, ktoré sa používalo už v počiatku 20. storočia.

Interiér s dvomi sedadlami bol tiež radikálne zjednodušený. Teraz tam nájdete len volant a niekoľko spínačov, na rozdiel od chaosu v podobe rúrok a drôtikov z pôvodnej verzie. Nechýba ani dvojfarebná karoséria s akcentmi ružového zlata na počesť pôvodného Simplexu. Nie je však vôbec isté, či sa Vision Mercedes Simplex vôbec dostane do výroby.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov