Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Vo Vysokých Tatrách otvorili európsky unikát!

Kto nebol so svojimi deťmi na autosalóne v Bratislave, ešte môže svoje zaváhanie aspoň čiastočne napraviť. V rámci projektu Pedal Planet, ktorý pozostáva z historickej zbierky šliapacích autíčok, totiž otvorili vo Vysokých Tatrách múzeum týchto zhmotnených detských snov.

Tento tip na výlet do Novej Polianky, ktoré sa nachádzajú medzi Vyšnými Hágmi a Tatranskou Poliankou, nie je vôbec určený len pre najmenších. Aj mnohí motoristickí fajnšmekri začínali práve na šliapacích autíčkach. Na začiatku dvadsiateho storočia ešte neboli šliapacie autá na trhu samozrejmosťou.

V parížskom katalógu z roku 1902 sa objavil predchodca šliapacích autíčok – drevené vozidlo pripomínajúce koč bez koní. Toto autíčko stálo 65 francúzskych frankov a nemohol si ho dovoliť každý. Malo drevené telo, blatníky, brzdy, svetlá, volant a dokonca aj trúbku. Vyrábali ich remeselníci v malých sériách, čo vysvetľuje ich cenu.

V USA rovnako zaznamenali prvé výrobné pokusy pedálových autíčok v úvode 20. storočia. Katalóg z roku 1903 zo Chicaga ukazuje obrázky detských vozidiel, spolu s koňmi, vozíkmi a trojkolkami. Boli konštruované ako koče a pracovali na rovnakom princípe ako bicykel.


Okolo roku 1910 sa šliapaciemu autu začalo dariť. V ekonomicky vyspelejších krajinách rýchlo rástli špecializované továrne a modely sa stali sofistikovanejšími. Tieto „autá pre deti“ sa snažili napodobňovať skutočné vozidlá vo všetkých smeroch.

Tieto detské autíčka boli vybavené šikmými čelnými sklami, blatníkmi, poznávacími značkami, svetlami, chrómovanými časťami, nárazníkmi, náhradnými kolesami, pneumatikami, klaksónmi aj čalúnenými sedadlami.

V Anglicku začala spoločnosť Liens, neskôr známa ako Triang, vyrábať šliapacie autíčka okolo roku 1909. V nasledujúcich rokoch vytvorila druhá spomínaná spoločnosť obrovské množstvo skvelých modelov pre niekoľko detských generácií.

V Taliansku sa venovala šliapacím autíčkam firma Giordani, ktorá vznikla v roku 1895. Pôvodne však vyrábala invalidné vozíky, trojkolky a detské hračky. Svoje prvé šliapacie auto predstavila v roku 1915.

Francúzsko zohralo v histórii šliapacích autíčok tiež významnú úlohu. V roku 1914 sa na trhu objavilo dvojmiestne auto, ktoré vyzeralo ako Peugeot Grand Prix 1911 a malo pedále namontované na guľôčkové ložiská. Výrobca ponúkol rôzne verzie tohto modelu za rôzne ceny, najlacnejšie stálo 25 frankov.

Priekopník André Citroën v detskom autíčku videl vynikajúci prostriedok propagácie pre výrobcov automobilov a pre deti ako budúcich klientov. Pridali sa aj ďalšie slávne automobilky. Grand Prix Bugatti 35 bolo nádherným pretekárskym vozidlom, ktoré víťazilo na pretekoch a preslávilo značku na celom svete.

Sám Ettore Bugatti postavil v roku 1927 verný model 35 aj s elektrickým pohonom pre svojho syna Rolanda. Bolo vyrobených asi deväťdesiat modelov tejto hračky snov, ktorá bola určená pre synov najbohatších klientov.

Sláva Bugatti 35 bola príliš veľká na to, aby neprilákala aj iných výrobcov automobilov. Pedálové varianty “Bugattky” pre deti vyrobila francúzska firma Eureka a priniesla fenomén Bugatti do parkov a na detské ihriská.

Druhá svetová vojna prerušila rozlet šliapacích áut, ale už krátko po nej bol svet hračiek pripravený vrátiť sa do hry. V roku 1949 na ostrovoch vznikla továreň Austin Junior Car Factory, špeciálne určená na výrobu detských automobilov.

V päťdesiatych rokoch 20. storočia zasiahli do priemyslu nové materiály. Vplyvom nových technológií začal kov nahrádzať plast a sklolaminát, čo umožnilo znížiť náklady na výrobu detských vozidiel: V konečnom dôsledku sa to prejavilo v nižšej cene.

Nové modely vozidiel však už mali málo spoločného so svojimi predkami. Tie boli totiž ešte výsledkom remeselnej zručnosti a dômyselnosti. Aj v bývalom Československu boli šliapacie autíčka obľúbenou, aj keď často „podpultovou“ hračkou.

Múzeum Pedal Planet – Základný cenník:
dospelí: 9 €
študenti: 8 €
dôchodcovia a ZŤP: 6 €
deti (4-15 rokov): 6 €
deti do 4 rokov: zdarma
Zvýhodnené balíčky:
Rodina 2+2 (2 dospelí + 2 deti): 25 €
Rodina 2+1 (2 dospelí + 1 dieťa): 22 €
Rodina 1+2 (1 dospelí + 2 deti): 20 €
Skupina (20+ osôb): 5 € / osoba
/Otvorené: Pondelok – Nedeľa: 09:00 – 18:00 h/

-jj-, www.pedalplanet.sk

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov