Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Volkswagen Touareg – SUV, ktoré vyrába Slovensko pre celý svet už 17 rokov

Od príchodu obľúbeného SUV Volkswagen Touareg už uplynulo skutočne množstvo času. Prvá generácia bola svetu predstavená pred viac ako 17 rokmi, pričom prvé kúsky začali schádzať z linky bratislavského závodu Volkswagen Slovakia v júni roku 2002.

Stredne veľkým SUV, ktoré sa exkluzívne pre celý svet vyrába iba na Slovensku, začal Volkswagen Slovakia písať históriu domácej výroby SUV. Spustenie výrobnej linky pre model Touareg sa pritom zapísalo do histórie fabriky ako najväčší investičný projekt automobilky, ktorý zabezpečil tisícky nových pracovných miest nielen Slovákom žijúcim v Bratislave a okolí.

Prvá generácia Volkswagenu Touareg sa vyrábala od roku 2002 do roku 2010. Pre bratislavský závod znamenal model začiatok novej éry. Spolu s Touaregom totiž prišli do výroby aj ďalšie dve SUV koncernu Volkswagen: Porsche Cayenne a o tri roky neskôr nasledovalo Audi Q7. Už prvá generácia disponovala pohonom všetkých štyroch kolies s automaticky uzamykateľným centrálnym diferenciálom (s možnosťou uzamknutia zadného diferenciálu), ktoré bolo možné dovybaviť adaptívnym vzduchovým podvozkom, vďaka čomu zvládol zdolať aj skutočne náročný terén. Svetlá výška dosahovala 160 mm, s príplatkovým off road paketom až 244 mm. Facelift prišiel na konci roku 2006 a ponúkal viac než 2 300 redizajnovaných častí, spolu s novinkami ako ABS Plus, ktorý skrátil brzdnú dráhu o 25 %, adaptívny tempomat či sledovanie mŕtveho uhla. Do pamäti viacerých fanúšikov sa zapísal Touareg tiež úžasne silným motorom V10 TDI, s ktorým sa podarilo v roku 2006 ťahať obrovský Boeing 747.

Už prvá generácia Volkswagen Touareg sa vyznačovala tiež úžasne silným motorom.

Úspešné SUV neskôr vystriedala druhá generácia, ktorá v bratislavskom závode vznikala od roku 2010 až do roku 2017. Tri roky po začiatku výroby druhej generácie Volkswagen Touareg rozbehla svoju činnosť najmodernejšia lisovňa v Európe. V roku 2015 pribudla aj moderná karosáreň pre Audi Q7, do ktorej bola neskôr integrovaná výroba tretej generácie Volkswagen Touareg.  Druhá generácia Touaregu priniesla technicky v tom čase najinovatívnejší typ Volkswagenu od vzniku značky a stala sa zhmotnením modernej všestrannosti. Vozidlo získalo lepšie aerodynamické vlastnosti, jeho hmotnosť sa znížila o vyše 200 kg a interiér doplnila dotyková 8″ obrazovka. Novinka sa pýšila unikátnou technológiou adaptívneho svietenia Dynamic Light Assist a funkciami ako adaptívny tempomat s novou Stop & Go funkciou, Lane Assist (varovanie pred opustením pruhu), systém automatického zabrzdenia, adaptívnym vzduchovým odpružením či kamerovým systémom okolo celého auta. Volkswagen tiež vylepšil terénne schopnosti auta. Volkswagen 2. generácie sa vďaka tomu mohol pochváliť brodivosťou až do 58 cm, zvládol 100 % stúpanie a klesanie do 40 stupňov, bočný náklon do 35 stupňov, mal redukciu prevodovky či uzamykateľný medzinápravový a zadný diferenciál.

Tretia generácia Volkswagen Touareg je označovaná aj ako auto budúcnosti.

V minulom roku odštartovala výroba už tretej generácie obľúbeného SUV, ktorá sa vyznačuje predovšetkým úsporou hmotnosti. Vďaka využitiu hliníka pri niektorých častiach karosérie je až o 106 kg ľahšie ako predchodca. Nový Touareg zároveň prišiel s mnohými špičkovými technológiami, ako napr. nočný asistent rozpoznávajúci ľudí a zvieratá v tme, IQ LIGHT – Matrix LED svetlomety a „Innovision“ kokpit dodávaný na želanie, ktoré posúvajú komfort a zážitok z jazdy na novú a vyššiu úroveň.

Volkswagen Touareg tretej generácie je neprehliadnuteľný aj vďaka výraznému názvu modelu na zadnej kapote.

Príchod SUV vozidiel do Bratislavy sa stal najväčším investičným projektom a historickým míľnikom Volkswagen Slovakia.  O úspechu výroby SUV svedčí aj to, že z výrobných liniek bratislavského závodu zišiel v tomto roku už miliónty Volkswagen Touareg. Projekt, ktorý na prelome tisícročí odštartoval v Bratislave, dal svetu prvé SUV koncernu Volkswagen. Touareg priniesol do Bratislavy nové technológie a know-how. S výrobou SUV vozidiel sa rozrástla infraštruktúra a pribudla aj atraktívna off-roadová dráha, na ktorej si môžu zajazdiť návštevníci závodu. Vďaka rozsiahlym investíciám pribudli do portfólia postupne aj ďalšie modely a dnes schádza z výrobných liniek SUV rodina vozidiel Volkswagen Touareg, Audi Q7, Audi Q8, Porsche Cayenne a Porsche Cayenne Coupé.

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov