Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Drastická kampaň so zjazvenými šoférmi!

Na Novom Zélande sa rozhodli bojovať netradičným spôsobom proti averzii šoférov, ktorí nechcú v autách používať bezpečnostné pásy. V reklamnej kampani národnej dopravnej agentúry sa vystriedalo desať „dokaličených“ mužov, ktorí prežili haváriu práve vďaka pásom.

Rozloha ostrovnej krajiny v Oceánii je 268.021 km2, avšak necelých päť miliónov obyvateľov používa až takmer štyri milióny vozidiel. Značnú časť populácie tvoria pôvodní obyvatelia Maoriovia, ktorí rozhodne reagujú na zjazvené „odkazy z bojov“, ale aj reálneho života.

V spomínanej kampani NZ Transport Agency (NZTA) sa v hlavnej úlohe predstavili šťastlivci, ktorí len nedávno boli účastníkmi dopravnej nehody so šťastným koncom pre ich osobu. Spoločným menovateľom všetkých „zjazvených“ šoférov boli práve bezpečnostné pásy, vďaka ktorým zostali na žive. Zostali im však aj jazvy, ktoré sú v rámci kampane prezentované ako „odmena“ pre statočných.

Ľudia na Novom Zélande často nepoužívajú pásy. Domnievajú sa, je to prepych, proste niečo zbytočné. Niečo, čo skutoční muži nepoužívajú, čo je určené len pre deti a príliš ustráchaných jedincov. Chceme to však zmeniť. Bezpečnostné pásy nie sú súčasťou povinnej výbavy, je to nástroj, ktorý je opravdu schopný zachraňovať životy,“ uvádza vo svojej reakcii NZTA.

Národná dopravná agentúra zvolila originálny prístup. Spomínaných mladých mužov, ktorí za sebou mali „búračku“, nechali prehovoriť na kameru. Všetci svojimi vlastnými slovami a pocitmi opísali svoj stav po nehode. Prevažná časť z nich sa prebudila až po zákroku alebo na jednotke intenzívnej starostlivosti, s fraktúrami končatín, rozbitou alebo prasknutou lebkou, či hadičkou v krku.

Dnes majú však všetci desiati novozélandskí šťastlivci jasno. Zázrak v ich prípade výrazne podporil práve fakt, že boli pred nehodou pripútaní. Inak by už skončili v márnici. Tím profesionálnych filmových maskérov preto upravil vzhľad týchto šťastne pripútaných vodičov do takej podoby, v akej sa nachádzali hneď po zrážke.

Treba povedať, že v niektorých prípadoch to nie je vôbec príjemný pohľad. Lenže aj podliatiny a krvavé šrámy, vrátane nezbytného vypáleného pruhu respektíve čiernej uhlopriečnej stopy na bruchu po bezpečnostnom páse, sú vlastne nič v porovnaní s tým, ako by asi vyzerali telá šoférov a mužov, keby sa pred jazdou nepripútali.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov