Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Mitsubishi ukázalo e-Yi Concept

Pre niekoho to možno bude prekvapenie, no nie je to elektromobil. Štúdia využíva hybridnú techniku. Naznačuje tým automobilka, že sa tento fešák čoskoro objaví na jej výrobných linkách?

Zaujímavé SUV, ktorého dizajn zodpovedá súčasnému smerovaniu automobilky, sľubuje miesto pre sedem cestujúcich. Pohľad do kabíny naznačuje, že by do sériovej výroby ďaleko mať nemusel. Vozidlo má namiesto spätných zrkadiel kamery. Obraz z nich sa premieta na displeje umiestené na výplniach dverí. Na pravej strane je to v poriadku, no na ľavej by vodič na displej pozeral z príliš veľkého uhlu, čo by mohlo obraz značne deformovať. Možno preto očakávať, že v tomto detaile sa ešte udejú zmeny. Inak je pracovisko vodiča, ako aj celá kabína, vypracovaná veľmi pekne a prehľadne, zachované napríklad zostali aj otočné ovládače nastavovania klimatizácie. Dvojfarebný volant dostal kombináciu mechanických a dotykových ovládačov.

Je to plug-in hybrid!

Áno, toto auto nie je čistý elektromobil, pod karosériou ukrýva plug-in hybridnú techniku. Vozidlo poháňa sústava dvoch elektromotorov a benzínového štvorvalca s objemom 2,4 litra.  Pred časom sme túto sústavu testovali v novej generácii modelu Outlander PHEV a fungovala výborne. V prípade konceptu má byť dojazd čisto na elektrinu približne 70 km (podľa metodiky WLTP), pričom s plnou nádržou paliva vozidlo ponúkne celkový dojazd vyše 700 km (WLTP).

 

Mitsubishi e-Yi Concept využíva systém stáleho pohonu všetkých kolies Twin Motor 4WD s vysoko výkonnými a účinnými elektromotormi, ktoré poháňajú obidve nápravy. S uplatnením know-how získaným z vývoja vozidiel radu Lancer Evolution taktiež využíva technológiu aktívnej kontroly stáčania okolo zvislej osi pre optimálne rozdeľovanie hnacieho momentu medzi predné kolesá. Uvedené komponenty sa využívajú spoločne s integrovaným systémom pohonu všetkých kolies S-AWC, ktorý prináša zásadné zlepšenie dynamických schopností vozidla.

 

Ukazuje nám Mitsubishi touto štúdiou nástupcu modelu Outlander? Pohon, koncepcia a takmer sériová architektúra interiéru by to naznačovala. Stačí doplniť kľučky na dvere a vyriešiť pár drobností a hor sa na cesty.

Peter Lacena, foto: archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov