Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Čaká nás zdieľanie technológií?

V posledných mesiacoch sa objavuje zaujímavý jav. Automobilky svoje technológie a patenty, ba dokonca celé vývojové celky, ponúkajú konkurentom. Čaká automobilový priemysle zásadná zmena?

Ak by sme sa na aktuálny vývoj pozreli extrémnymi očami mohol by nastať stav, že sa automobilky rozčlenia. Časť sa bude zaoberať vývoju a výrobe podvozkov a iné sa stanú karosárňami, ktoré na kompletne dodaný (kúpený) podvozok navrhnú a budú vyrábať auto. Možno to znie trocha zvláštne, no presne takto automobilový priemysle začínal. Karosárne na hotový rebrinový rám, ktorý bol nosičom kompletnej techniky, stavali karosérie presne podľa požiadaviek zákazníkov. Ja viem, vtedy sa jednalo o kusovú produkciu a dnes sa autá vyrábajú v miliónových sériách. Je to však napriek tomu úplne nereálne?

Svoje patenty, ktoré už používa pri výrobe svojich modelov, napríklad ponúka Tesla. Nedávno s takouto ponukou prišla Toyota.  Volkswagen zašiel ešte ďalej, konkurentom ponúka celý podlahovú plošinu MEB určenú pre elektromobily. Možno si poviete, že je to koniec pestrosti ponuky. Mohla, no nemusela by to byť pravda. Jednotlivé značky, presne podľa zamerania svojej klientely, môžu hotovú platformu doladiť či už mechanicky (naladenie podvozka), alebo elektronicky (softvér riadiacich jednotiek).

Takéto smerovanie automobilovej produkcie by na jednej strane dokázalo výrazne znížiť náklady na vývoj, no na druhej by priniesol obrovské riziko. Zvolávacie akcie na drobnosti, no občas aj vážne chyby, sú na dennom poriadku. Ak by sa ale problém vyskytol na zdieľanom celku, mohol by byť rozsah problémových modelov obrovský. Nuž uvidíme, čo nám nasledujúce mesiace a roky prinesú. O tom, že automobilky budú na vývoji elektromobilov a schopnosti autonómnej jazdy spolupracovať, je zjavné. Otázne je teda iba to, ako si nastavia pomer medzi zdieľaným a vlastným vývojom.

Text: Peter Lacena, foto: archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov