Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Tesla žaluje zlodejov

Americká automobilka Tesla je lídrom nielen v elektromobilite, výrazne sa angažuje aj vo vývoji technológií autonómnej jazdy. Na jej riešenia si však brúsi zuby konkurencia.

Technológie pre autonómnu jazdu lákajú. Asi si poviete, že je to začiatok konca radosti z jazdy, s čím súhlasíme. V oblasti hromadnej dopravy cestujúcich vo veľkých mestách však môžu byť autonómne autá lákavým riešením. Aktuálne sa s problémom úniku citlivých informácií z vývoja autonómnych technológií zaoberá Tesla. Jej štyria zamestnanci prešli do konkurenčnej spoločnosti Zoox a so sebou si, samozrejme omylom, zobrali aj výsledky práce kolegov vývojárov. Tesla sa samozrejme bráni na súde. Žiaľ, krádeže duševného vlastníctva začína byť v automobilovej branži čoraz častejšie. S podobným problémom sa už Tesla zaoberala. Aj v tomto prípade sa jeden z jej zamestnancov rozhodol zmeniť zamestnávateľa a do čínskej firmy Xpeng, ktorá sa výrobkami značky Tesla zjavne veľmi inšpiruje, vraj preniesol celý zdrojový kód Autopilota. Odpoveď čínskej firmy bola samozrejme podľa očakávaní. Nie je si vedomá, že by niečo porušila. Ak sa pozrieme na niektoré modely čínskych automobiliek, ktoré akoby z oka vypadli modelom svetových automobiliek, inú odpoveď v Tesle ani nemohli očakávať.

Takéto úniky sú o to smutnejšie, že automobilka veľkú časť svojich patentov, ktoré už implementovala do svojich vozidiel, bezplatne zverejňuje a ponúka konkurentom. Cieľom takéhoto postupu je prispieť k urýchleniu  technologického postupu.

Zdroj: businessinsider.com, foto: archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov