Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


VW a Ford budujú alianciu

Nemecká automobilka Volkswagen buduje alianciu so spoločnosťou Ford Motor, pričom na montáži vozidiel v USA plánuje využiť aj jej závody. Po rokovaní v Bielom dome to oznámil šéf VW Herbert Diess, ktorý potvrdil aj záujem európskej firmy o výstavbu druhého závodu v zámorí.

S čelnými predstaviteľmi nemeckých automobiliek Volkswagen, BMW a Daimler rokoval tiež prezident USA Donald Trump. Podľa vyhlásenia Bieleho domu predstavil lídrom spoločností „svoju predstavu toho, ako všetky automobilky vyrábajú v Spojených štátoch a vytvárajú ústretovejšie obchodne prostredie“.

Šéfovia automobiliek boli pozvaní, aby sa zúčastnili na sérii stretnutí s prezidentovými najvyššími ekonomickými poradcami a rokovali o investičných príležitostiach v USA, vrátane výroby, výskumu a vývoja, uviedol Biely dom.

„Sme v pomerne pokročilých rokovaniach so spoločnosťou Ford, aby sme skutočne vybudovali globálnu automobilovú alianciu, ktorá by tiež posilnila americký automobilový priemysel,“ povedal Diess. Americká automobilka rokovania nekomentovala, už skôr však uviedla, že s VW rokuje o spolupráci vo viacerých oblastiach.

„Firmy skúmajú strategickú alianciu, ktorá by mala posilniť konkurencieschopnosť oboch podnikov,“ uviedli automobilky v spoločnom vyhlásení z júla tohto roka. Predmetom skúmania sú podľa nich „potenciálne projekty v niekoľkých oblastiach, vrátane spoločného vývoja série užitkových automobilov“.

Ford má vedúce postavenie na trhu v USA so stredne ťažkými nákladnými automobilmi, zatiaľ čo Volkswagen vlastní európskych výrobcov nákladných vozidiel MAN a Scania. Ohlásená spolupráca s Volkswagenom by sa podľa Diesse mohla výrazne rozšíriť. Navyše, Ford aktuálne nie je v ideálnej kondícii, zárobky klesajú priamo úmerne s poklesom predaja.

Ford údajne nedávno oznámil, že do polovici budúceho roka, príde o svoje pracovné miesta 70.000 zamestnancov. V prevažnej väčšine pôjde o robotníkov mimo územia USA. Volkswagen má montážny závod v meste Chattanooga v Tennessee.

Vedenie BMW označilo stretnutie s prezidentom Trumpom za konštruktívne, v pláne je tak rozšírenie závodu v Spartanburgu v Južnej Karolíne. Do roku 2021 by tam nemecká automobilka chcela investovať ďalších 600 miliónov dolárov (524,017.467 eur) a zvýšiť počet zamestnancov na 11.000.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov