Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Oplatí sa pripoistenie skiel, keď mám havarijné poistenie?

U mnohých havarijných poistiek je dohodnutá spoluúčasť, čo je suma, ktorú hradíte zo svojho, keď máte nejakú poistnú udalosť. Najčastejšie je to do 200 eur. Ak budete uplatňovať poškodenia skiel z havarijného poistenia, veľmi sa vám to nevyplatí.

Výmena vás bude stáť zhruba 400 eur, ale vy budete musieť zaplatiť 200 eur zo svojho. Ak máte dohodnuté pripoistenie skiel, spoluúčasť z havarijného poistenia sa neuplatňuje a vy dostanete od poisťovne plnú sumu.

Druhý dôvod je ten, že každá nahlásená poistná udalosť zvyšuje cenu vášho havarijného poistenia do budúcnosti. Ak nemáte dohodnuté pripoistenie skiel, bude sa výmena skla hradiť z havarijného poistenia, a teda bude evidovaná ako poistná udalosť, čo nemusí, ale môže ovplyvniť negatívne cenu vašej poistky pre ďalší rok. Ak však máte dohodnuté pripoistenie skiel, nebude mať táto poistná udalosť žiadny vplyv na cenu vašej poistky.

Ak sa chcete vyhnúť nepríjemnému prekvapeniu, napríklad pri prasknutí čelného skla, skontrolujte si v prvom rade svoju havarijnú poistku. Pozrite sa, akú máte dohodnutú spoluúčasť a či máte dohodnuté pripoistenie skiel. Pokiaľ máte dohodnutú vyššiu spoluúčasť a nemáte pripoistenie skiel, počítajte s tým, že sa vám hlásenie rozbitého skla nemusí vyplatiť alebo jednoducho len dostanete menej, než s čím ste počítali.

Pri dojednaní havarijného poistenia si buď vyberte poistku bez spoluúčasti, alebo zvoľte vyššiu spoluúčasť a pripoistenie skiel. Vo veľkej väčšine prípadov vás vyjde lacnejšie vyššia spoluúčasť a pripoistenie.

Pripoistenie skiel pre bežné autá stojí od 30 eur do 60 eur za rok. Tieto ceny platia pre limit poistného plnenia približne 400 eur, avšak v poisťovniach si môžete dohodnúť aj limit vyšší.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov