Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Berlín už obmedzuje staršie “dízle”

Občania nemeckých miest sa búria proti narastajúcej hladine škodlivých emisií a znečisteniu ovzdušia spôsobeného automobilmi. Výnimkou nie je ani hlavné mesto Berlín, kde už čakajú zákazy a obmedzenia jazdy pre staršie dieselové modely. Zatiaľ nie sú celoplošné, ale sa týkajú len vybraných ulíc.

Berlín sa tak zaradí na narastajúci zoznam nemeckých miest, kde šoféri musia počítať s dopravnými obmedzeniami, ktoré majú viesť ku zníženiu emisií oxidu dusičnatého (NO2). Na základe rozhodnutia Správneho súdu teraz musí metropola Nemecka do 31. marca 2019 upraviť svoje plány pre dodržovanie čistoty ovzdušia tak, aby obsahovali opatrenia potrebné pre dodržanie maximálnej hranice emisií NO2.

Spomínaný súd súčasne určil, že zákaz jazdy pre dieselové autá je v Berlíne platný najmene na 11 mestských úsekoch. Zákaz jazdy, ktorý sa bude týkať osobných aj nákladných vozidiel, má začať platiť dva až tri mesiace po jeho zakotvení v pláne pre dodržovanie čistoty ovzdušia. V Berlíne sa bude týkať okrem iných kľúčových tepien ako je Leipziger Strasse, Reinhardtstrasse alebo Friedrichstrasse.

Na viacerých ďalších uliciach musí Berlín možnosť zákazu jazdy aspoň overiť. Sudca Správneho súdu  Ulrich Marticke počas pojednávania skonštatoval, že zákaz vjazdu dieselov, ktoré splňajú ekologickú normu Euro 0 až Euro 5, do vnútornej časti mesta nemá šancu na úspech, pretože na viacerých miestach sú tam ekologické limity dodržované.

Čiastočnému zákazu sa ale Berlín nevyhne, rovnako ako prístavný Hamburg, kde už také opatrenia vstúpili do platnosti, alebo Stuttgart a Frankfurt nad Mohanom, kde len platiť začnú. Počítať s ním však musia aj ďalšie mestá, ktorá nedodržujú limit 40 mikrogramov NO2 na meter štvorcový v ročnom priemere, ktorý platí už od roku 2010.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov