Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Vysoký štandard

Motor-Car motoristi poznajú ako významného predajcu nových automobilov. Nás však zaujímalo, čo to znamená, ak sa rozhodneme kúpiť si u nich jazdené auto.

Určite sa zhodneme na tom, že nie je autobazár ako autobazár. Akým autobazárom je Motor-Car? Dodržuje všetky štandardy, ktoré sú pri predaji nových automobilov Mercedes-Benz samozrejmosťou?

V predajni aj na vonkajších plochách sú úhľadne zoradené autá. Na prvý pohľad skôr novšie, niektoré doslova zánovné. Filozofiou firmy je ponúkať vozidlá s čistou, detailne zdokumentovanou históriou, a tak sa v ich ponuke nachádzajú vozidlá, ktoré boli, až na pár výnimiek, ako nové predané na Slovensku. Vo firme majú skúsenosti, že klienti takéto autá vyhľadávajú. Našinec sa skrátka učí. Dodám, že väčšinou, žiaľ, až na vlastných chybách. Firma sa orientuje na vozidlá, ktoré majú vek do 6 rokov a počet najazdených kilometrov nepresahuje 160 000. Na vozidlá poskytujú záruku minimálne na 12 mesiacov v rozsahu fabrickej záruky na nové vozidlo s možnosťou jej rozšírenia na 6 rokov/160 000 kilometrov. A to je na Slovensku unikát.

Výkup podľa štandardov

Každý predaj jazdeného auta sa začína jeho kúpou od pôvodného majiteľa. Proces výkupu má v spoločnosti Motor-Car pevne stanovené pravidlá, technik detailne zmapuje aktuálny stav vozidla. Prvým krokom je skúšobná jazda, po nej nasleduje detailná kontrola vozidla v dielni. Technik postupne preverí stav karosérie a podvozka, skontroluje stav interiéru a následne preskúša aj funkčnosť všetkých prvkov výbavy vozidla. Ak ide o vozidlo Mercedes-Benz, technik vykoná aj kontrolu diagnostickým prístrojom. Po kontrole predávajúcemu vystaví protokol. S majiteľom špecialista pre výkup podrobne prejde jednotlivé položky a následne mu ponúkne sumu, za ktorú vozidlo odkúpia alebo spolu s majiteľom vozidla hľadá najvhodnejší variant predaja. Predávajúci teda presne vie, v akom technickom stave je jeho vozidlo a tiež akú má aktuálnu časovú cenu.

Dovoz je skôr výnimkou

Vo firme sa, samozrejme, nevyhýbajú ani výkupu vozidiel, ktoré boli ako nové predané v zahraničí. Podľa ich skúseností až na výnimky ide o vozidlá, ktoré si zákazníci zo zahraničia doviezli ako nové alebo minimálne jazdené. Dôvodom kúpy nebola špekulácia, ale väčšinou fakt, že  sa na našom trhu takéto vozidlo v čase jeho kúpy ešte nepredávalo. Ak ide o vozidlo Mercedes-Benz, nie je s jeho servisnou históriou problém, firma má prístup do celosvetovej databázy.

Samostatnou kapitolou je, ak ide o vozidlo inej značky. Ani v tomto príde klienta neodmietnu, proces kontroly a zhodnotenia vozidla je však o niečo dlhší. Technik totiž vozidlo preveruje v zahraničných databázach, databáze Kontroly originality, preveruje sa aj počet predchádzajúcich majiteľov. Štandardne pri získavaní histórie vozidla spolupracujú so zastúpeniami iných značiek. Všetky tieto opatrenia sú dostatočnou prekážkou pre špekulantov a priekupníkov. Tu a tam sa síce objavia, no po zistení nárokov a štandardov idú radšej skúsiť šťastie inam. Vysoko nastavené štandardy pri kúpe vozidla sú podľa predstaviteľov firmy základným predpokladom spokojnosti budúceho majiteľa.

Služby ako pri novom

Rozsahom predajných a popredajných služieb kopíruje autobazár firmy Motor-Car štandardy, na ktoré sú zákazníci zvyknutí pri kúpe nového vozidla Mercedes-Benz. Klienti majú na výber široké možnosti financovania, vrátane operatívneho lízingu, vozidlo si môže priamo u predajcu aj poistiť. Trh jazdených vozidiel je veľmi špecifický, každé vozidlo je v podstate originálom. A tak vo firme vedú databázu vozidiel, ktoré ich klienti hľadajú. Nejde však o dovoz automobilov zo zahraničia na objednávku. Všetky vozidlá, ktoré sú aktuálne k dispozícii, firma zverejňuje na internetovej stránke www.kupaaut.sk, kde záujemca nájde detailné informácie o technickom stave a výbave vozidla, k dispozícii je aj bohatá galéria fotografií, nechýba kontakt na prevádzku, kde je vozidlo vystavené. Aktuálne je v databáze firmy viac ako 1 800 vozidiel. Zaujímavou službou z pohľadu klienta je možnosť priviezť vozidlo k predajcovi, ktorý je k miestu jeho bydliska najbližšie.

Motor-Car teda nie je bežným autobazárom. Vďaka dôkladnému preverovaniu stavu vozidiel a rozsahu poskytovaných služieb si vybudoval dobré meno. Podľa vyjadrenia zástupcov firmy pri minimálnom podozrení o nečistom pôvode, neznámej histórii alebo zlom technickom stave vozidla radšej od kúpy odstúpia. Táto filozofia sa zjavne vypláca. Za minulý rok si jazdené auto z niektorej z prevádzok firmy Motor-Car odviezlo 1 882 zákazníkov.

Text: Peter Lacena, foto: autor

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov