Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ako pripraviť auto na jesenný road trip po Európe?

Hoci hlavná dovolenková sezóna už skončila, stále je čas zbaliť sa a vyraziť na cesty. Populárne destinácie už nebudú praskať vo švíkoch, ubytovanie aj služby sú po sezóne lacnejšie, a teploty sú konečne znesiteľné. Mnohé miesta naplno vyniknú práve na jeseň, oplatí sa ich preto navštíviť. Uistite sa však, že vaše auto si myslí to isté.

Starostlivosť o auto by mala byť samozrejmá záležitosť celoročne. Je však rozdiel, ak niektorá časť zlyhá počas pravidelnej cesty domov z práce, a ak si vaše auto vyberie slabú chvíľku tisíce kilometrov od domova. Je dobré sa chrániť cestovným poistením, rovnako ako poistením auta, ale ideálne je problémom predchádzať.

Skontrolujte kvapaliny v aute

Okrem samotného paliva je ďalšou životne dôležitou kvapalinou motorový olej. Nemusíte ho dopĺňať ani meniť tak často ako palivo, ale pokiaľ si už ani nepamätáte, kedy ste to robili naposledy, určite stav oleja skontrolujte. Nezabudnite venovať minútku aj ostatným kvapalinám – brzdovým, chladiacim alebo nemrznúcej zmesi do stieračov. Nie všetky spomenuté kvapaliny sa vám pripomenú hneď, ako je to pri palive. Bez niektorých môžete jazdiť dovtedy, kým ich nedostatok nespôsobí problém. Vtedy je už však neskoro.

Stav a tlak v pneumatikách

Stav pneumatík je pre bezpečnosť jazdy alfou a omegou. A nielen pre bezpečnosť, ale aj pre optimálnu spotrebu. Nechajte si skontrolovať tlak v pneumatikách, a nezabúdajte, že hodnota uvedená na pneumatike zvyčajne uvádza maximálnu hodnotu tlaku, nie optimálnu. Pokiaľ optimálnu hodnotu nepoznáte, v servise vám určite poradia.

Okrem tlaku by vás mal zaujímať aj stav „gúm“. Pokiaľ na nich vidíte značné opotrebovanie, zodraný dezén alebo nedajbože náznaky väčších prasklín alebo trhlín, určite ich vymeňte. To, čo by pri bežnom používaní ešte nejakú chvíľu mohlo vydržať, by sa pri niekoľko sto či tisíc kilometrovom tripe určite prejavilo. A to nechcete.

Bez bŕzd ani na krok

Je nutné k tomuto bodu niečo dodávať? Brzdy by ste mali mať v špičkovom stave vždy, takže v ideálnom svete by sme tento bod ani nemuseli spomínať. Bohužiaľ, stále príliš veľa šoférov jazdí s brzdami v nie úplne dokonalom, či v doslova nevyhovujúcom stave.

Ak máte pocit „mäkkej brzdy“, to znamená, že nereaguje na jemný dotyk, ale musíte stlačiť pedál poriadne, aby auto začalo dobrzďovať, je čas na výmenu brzdnej kvapaliny, prípadne platničiek. V opačnom prípade je len otázkou času, kedy zozadu vrazíte do prudko brzdiaceho auta pred vami.

Povinná výbava

Povinná výbava vozidiel je v rámci Európskej únie štandardizovaná a veľmi sa nelíši, napriek tomu sa zopár odlišností nájde. Určite však v aute majte reflexnú vestu, trojuholník a lekárničku a náhradné koleso, prípadne prostriedok na bezdemontážnu opravu pneumatiky, napr. defekt sprej. Niektoré krajiny však vyžadujú aj iné položky – ťažné lano, náhradné žiarovky alebo hasiaci prístroj. Ešte pred cestou sa pozrite na zoznam krajín, ktoré plánujete navštíviť, a skontrolujte na webe, akú povinnú výbavu v danej krajine vyžadujú.

Máte všetky potrebné poistenia?

Opäť raz – poistenie auta, či už havarijné alebo povinne zmluvné, by ste mali mať vyriešené dávno pred vašim road tripom. Pokiaľ to tak nie je, je najvyšší čas to napraviť. V dobe, kedy je možné poistenie auta online, by bolo naozaj nezodpovedné a zbytočné púšťať sa na zahraničné cesty bez neho. Nezabudnite, že PZP v zahraničí budete musieť preukázať zelenou kartičkou. Ak budete poisťovať auto online, zistite si, kedy vám tento dokument príde. Okrem poisteného auta by ste nemali podceniť ani cestovné poistenie.

Vyskúšajte auto aj seba na testovacej jazde

Ak ste so svojím autom zvyknutí jazdiť len pár kilometrov k blízkej rodine, do práce alebo do obchodu, a na diaľnici ste neboli celé mesiace, neváhajte sa vydať na skúšobnú jazdu. Ešte predtým ako sa pustíte do veľkého dobrodružstva na európskych cestách, vyskúšajte odjazdiť aspoň sto kilometrov na najbližšej diaľnici. Dlhšia jazda vo vyššej rýchlosti možno prezradí problémy, ktoré by ste pri vašom pravidelnom malom okruhu nezbadali.

Ak nepodceníte prípravu nielen auta, ale aj seba, môže sa z jesenného road tripu stať zážitok roka. V opačnom prípade, kedy sa na kontrolu a prípravu vykašlete, môže takisto všetko dopadnúť dobre – ale nemusí. Poctivou prípravou však eliminujete riziko na minimum.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov