Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Najpredávanejším výrobkom VW sú – klobásky

Vedeli ste, že Volkswagen nevyrába iba autá, ale napríklad aj údeniny? Vlastné Currywurst vyrába už od roku 1973. Vlani ich pripravil 6,8 miliónov kusov. Čo je podstatne viac než všetkých áut s logom VW dohromady (približne 6 miliónov). V roku 2016 ich bolo dokonca 7,2 milióna.

V Nemecku sú bravčové párky z Wolfsburgu mimoriadne populárne nielen v jedálňach tovární Volkswagenu. Okrem toho sa predávajú v 11 krajinách. Denne sa ich vyrobí asi 18 tisíc. Tento klasický kúsok medzi údeninami váži 170 gramov, meria 25 centimetrov a predáva sa v balíčkoch po piatich kusoch označených pečaťou „Originál“. „Naše Currywursty majú nízky obsah tuku, len 20 percent. Bežné mávajú okolo 35 percent,“ povedal vedúci mäsiar Franco Lo Presto, ktorý sa výrobe Currywurst vo firme venuje už od roku 1979.

Výrobu údenín vo Volkswagene má na starosti približne tridsiatka mäsiarov. Proces výroby sa začína v prvom rade dodávkou čerstvého bravčového mäsa od miestnych dodávateľov. Ročne ho spotrebujú približne 15 až 20 ton. Do pripraveného mletého mäsa sa pridáva korenie, ktorého zmes je prísne tajná. To, čo je pri autách nepredstaviteľné, sa v tomto prípade dodržiava úplne a dokonale: recept neprešiel od roku 1973 žiadnou zmenou. Obsahuje soľ, korenie, zázvor a samozrejme karí. Zvyšok, ako aj pomer zložiek koreniacej zmesi je v kategórii „top secret“ – v režime prísneho utajenia. Hotové párky sa po naplnení do umelého črievka údia pri 80 stupňoch Celzia približne 100 minút. Vo Wolfsburgu sa vyrába nielen Currywurst, ale aj Bouillonwurst, klobásy Bregenwurst, mäsový syr, roláda, párok s príchuťou gyrosu, grilovacie klobásky so syrom, krakovské párky, salsiccia a dokonca aj burger s Currywurst. V ponuke je aj vegetariánsky variant. Od roku 2010 pribudol tiež kečup s príchuťou curry. V minulom roku predali z neho 550 tisíc pollitrových fliaš.

Volkswagen Currywurst sa okrem toho, že ide o najpredávanejší produkt koncernu, pýšia aj ďalším „naj.“ titulom V roku 2003 pri príležitosti predstavenia piatej generácie Golfu vyrobili vo Wolfsburgu najdlhšie párky – merali 250 metrov.

(šr) Zdroj: VW

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov