Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


VIDEO/Milano Design Week: Čínska elektrická štúdia Byton už dorazila na starý kontinent

Ďalší dôkaz, že čínsky drak nespí….

Svetovú premiéru si koncept Byton odkrútil v januári na Veľtrhu spotrebnej elektroniky (CES) v Las Vegas. Európsky debut absolvovalo čínske elektrické SUV na aprílovej výstave Milano Design Week v Taliansku.


Byton je ďalší chytrý čínsky elektrický drak. Automobil, na ktorého konštrukcii pracovali bývalí zamestnanci BMW a firmy Apple, má okrem iného veľkú palubnú dosku s dotykovým displejom a umožňuje vozidlo otvoriť vďaka softwaru na rozpoznávanie tváre.

Prevádzkový riaditeľ a spoluzakladateľ firmy Daniel Kirchert prezradil, že automobil sa má vyrábať masovo a predávať sa začne na budúci rok za cenu od 45.000 amerických dolárov. „Chceme byť spoločnosťou, ktorá prinesie na trh prvé skutočné chytré auto,“ dodal generálny riaditeľ Carsten Breitfeld.


Takmer cez celú palubnú dosku sa rozprestiera veľká obrazovka, ktorá je vo dne jasne biela, za tmy sa ale jej svetlo zmení, aby nepôsobilo rušivo. Obrazovku je možné ovládať dotykom, hlasom a gestami. Uprostred  volantu je tablet, ďalšie obrazovky sa potom nachádzajú na zadnej časti predných sedadiel.



Hlavní displej môže zobrazovať mnoho vecí – videoklipy, kalendár, trasu, zdravotné údaje a ďalšie. Po usadení  do auta vnútorná kamera určí, kto je sediaca osoba, načíta profil, nastaví polohu sedadiel a vykoná ďalšie  úpravy.

Pokiaľ je automobil v plnom režime samoriadenia alebo v nepohyblivom stave, môžu sa predné sedadlá natáčať smerom k sebe a otvoriť prostredný priestor auta tak, že aj sediace osoby na zadných sedadlách vidia gigantický predný displej.


Automobil je vybavený senzormi, ktoré by mali umožniť autonómne riadenie štvrtej úrovne. To znamená, že šofér by teoreticky mohol za volantom aj zaspať. To však zatiaľ nebude v ponuke. Vozidlo tak bude mať ponuku autonómneho riadenia, keď bude auto riadiť samo, ale šofér musí zostať v pohotovosti a byť pripravený prevziať kontrolu nad riadením.





Štúdia od spoločnosti Byton má mať na jedno nabitie dojazd 400 až 520 kilometrov. Batériu je možné na 80 percent dobiť v priebehu polhodiny. Na zrýchlenie z pokoja na stovku potrebuje sofistikované vozidlo len päť sekúnd. Len pre zaujímavosť, spoločnosť Byton bola v minulosti známa po  názvom Future Mobility.

 

-jj-

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov