Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


VIDEO: Bratislavská Tatra 603 X Coupé si slávu neužila, teraz zrejme dostane druhú šancu

Slovenské múzeum designu (SMD) dokončilo nedávno vizualizáciu projektu automobilu Tatra 603 X Coupé, ktorý bude predlohou pre vytvorenie modelu v reálnej veľkosti. Aj na svoju dobu atraktívne auto z mesta na Dunaji tak zrejme dostane svoju druhú šancu.

Modernizovaný nástupca populárnej „šestotrojky“ zo socialistickej éry bývalého Československa sa mal pôvodne vyrábať v Bratislave, ale ďalej ako do funkčného prototypu sa nedostal. Tatra Kopřivnice vtedy totiž projekt zrušila.

Históriu prvého slovenského kupé, ktoré malo vďaka svojej „štvordverovej sestre“ potenciál sériovej výroby, skladali nadšenci zo SMD z kresieb, technických výkresov, modelov a útržkov spomienok priamych účastníkov vysnívaného projektu, ktorý začal návrhom Jána Cinu z roku 1963.

Variant Coupé nikdy neuzrel svetlo sveta a ostal iba ako nenaplnený sen. Motoristickí a dizajnérski nadšenci zo SMD sa domnievajú, že práve teraz je možno posledná šanca, aby sa ľudia z bratislavského závodu Tatra stretli a spoločne s nimi tento viac ako polstoročný automobilový sen pretavili do reality.


„Práve sme dokončili počítačovú vizualizáciu Tatry 603 X Coupé a tým pádom aj dáta pre frézovanie modelov. Podkladom nám boli dobové technické výkresy Coupé, fotografie a sadrový model limuzíny v mierke 1:10. Obrázky sme poslali na korektúry Jánovi Cinovi do Kanady. Ak všetko dobre pôjde, koncom mája bude samotný autor model v mierke 1:4 upravovať v modelárskej plastelíne, aby sme potom mohli urobiť dokonalé formy v mierke 1:1,“ uvádza sa na oficiálnej webovej stránke SMD.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov