Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


VIDEO/Ženeva: Nucleus Icona – svetový debut autonómnej obývačky na štyroch kolesách

Budúcnosť dopravy vyzerá atraktívne.

Na nedávnom 88. ročníku autosalónu v Ženeve nebola núdza ani o uletené futuristické štúdie. Do tejto kategórie môžeme pokojne zaradiť aj plno autonómne elektrické vozidlo Nucleus EV. Produkt od talianskej dizajnovej firmy Icona je novou verziou modelu Neo EV.

Icona z Apeninského polostrova sa svojho času preslávila modelom Vulcano, teraz vo Švajčiarsku však rozpútala vulkán s futuristickým luxusným prototypom. Kombinácia dopravy budúcnosti a odlišného ľudského myslenia vyústila je výsledkom obývacej izby v autonómnom vozidle.

História modelu Nucleus sa v Turíne píše už od roku 2015, keď predstavil spomínaný model Neo. Bol to prvý záblesk hmatateľnej blízkej budúcnosti s elektrickým pohonom. Vtedy sľubne vypadajúca aerodynamická hmota nemala jasnejšie obrysy.

Pokrokom v autonómnom riadení aj expanziou elektrického pohonu sa Icona rozhodla rozšíriť tento koncept do realistickejšej podoby. Táto elektrická štúdia meria na dĺžku 5,25 m, široká je 2,12 m a vysoká 1,75 m, pričom stojí na obrovských kolesách s priemerom 26 palcov.

 

Konvenčné tvary ustúpili do pozadia, prednosť dostali „tekuté“ krivky a hladké línie. Súčiniteľ odporu vzduchu sa nachádza pod hodnotou 0,25, čo už dnes asi nikoho neprekvapí. Zatiaľ však ide len o pozoruhodnú štúdiu, o sériovej výrobe sa nehovorí po tichu ani nahlas.

Dizajnérsky tím vedený Samuelom Chuffartom sa zameral na všetky tri aktuálne dôležité segmenty nového vozidla. Futuristicky vypadajúci exteriér organických tvarov, veľkú mieru presklenia, komfortného nastupovania cez široké dvere a vydarené detaily robia z modelu Nucleus neprehliadnuteľný objekt na ceste.


Úplne odlišne pojatý je interiér, ktorý je luxusnou obývačkou so všetkým mysliteľným komfortom s ohľadom na dopravní prostriedok. Dve pohodlné kreslá, stôl, striedma digitálna domácnosť a príjemný design. „Mobilné miesto pre život“ nemá žiadne pedále, volant a už vôbec nie palubnú dosku.



Zato však poskytne miesto až poltuctu pasažierov na gigantickom komfortnom gauči ako v päťhviezdičkovom hoteli. Dve samostatné útulné sedadlá slúžia hlavne k flexibilnému pohybu a presunu po sofistikovanej „bubline“, ale samozrejme sa na nich dá tiež oddychovať.


 
 

K dispozícii tu cestujúci majú ďalej malý stôl a tri prípojky pre notebooky. Posádka už skrátka nemá mať oči uprené cez čelné sklo dopredu, pretože sa môže venovať práci aj zábave. Tým posledným dôležitým prvkom sú technológie.


Vozidlo je navrhnutý s elektrickým pohonom na vodíkové články. Motory by mali byť zabudované v každom zo štyroch kolies a nechýbajú ani elektrické články. Riadenie je samozrejme autonómne a to na najvyššej úrovní teda bez klasického volantu a možnosti klasického riadenia. Jednoducho vízia budúcnosti, ktorá  už klope na dvere.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov