Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


VIDEO/Ženeva: Huyndai zaujal elektrickou štúdiou Kite Buggy, jazdí po ceste aj po vode!

Spoločnosť Hyundai Motor po čase opäť spojila svoje sily s turínskou školou designu IED. Výsledkom ich najnovšieho spoločného projektu je dizajn inovatívneho koncepčného vozidla Hyundai Kite, ktoré oslávilo svetovú premiéru na 88. ročníku ženevského autosalónu.



Ľahká futuristická dvojmiestna plážová buggy môže byť premenená na jednomiestny vodní skúter. Navrhlo ju 15 študentov magisterského štúdia dizajnu dopravných prostriedkov na IED v spolupráci s Európskym dizajnérskym centrom Hyundai. Interakcie medzi šoférom a vozom Hyundai Kite prebiehajú pomocou mobilného telefónu užívateľa, čím je zaistené intuitívne ovládanie všetkých funkcií automobilu.

 

Hyundai sa odhodlal ku kolaborácii  s renomovanou školou IED už po druhý raz. Ich predchádzajúci spoločný projekt z roku 2014 sa zaoberal vývojom konceptu ultra ľahkého športového vozu PassoCorto. Hyundai uvedenými partnerstvami prispieva ku vzdelávaniu mladých dizajnérov a zo spolupráce s talentovanými študentmi dizajnu získava inšpiráciu pre návrhy dizajnov svojich produktov.

„Design je dôvodom číslo jedna, prečo si naši zákazníci v Európe vyberajú automobily Hyundai. S ohľadom na moderný životný štýl neustále rozvíjame náš dizajn, čo je rozhodujúcim momentom našich úspechov,“ tvrdí Thomas Bürkle, hlavný dizajnér Európskeho designérskeho centra Hyundai.

Špecifickým cieľom konceptu Hyundai Kite je vyjadriť nadčasové dizajnérske hodnoty pomocou osobitého nápadu a realizovanej architektúry. „Máme radosť, že môžeme prispieť k rozvoju mladých talentov v Európe, ktorí budú navrhovať design automobilov budúcnosti. Hyundai Kite je skvelým výsledkom výnimočného partnerstva,“ dodal Bürkle.

Dizajn zohráva pre Hyundai na starom kontinente dôležitú rolu. Z modelov predávaných v Európe ich je 85 percent navrhnutých, testovaných a vyrábaných v Európe. Hyundai sa už etabloval ako kľúčový hráč v európskej ekonomike, napokon len v Európe zamestnáva viac ako 250.000 osôb.

„V priebehu uplynulých pätnástich rokov si návštevníci ženevského autosalónu zvykli na dizajnérske výzvy a myšlienky, navrhované študentmi IED,“ vyhlásil Riccardo Balbo, dekan talianskej školy IED: „Hlavnou ideou, ktorá iniciovala toto medzinárodné prepojenie pre tak významnú spoluprácu, bolo dať voľný priechod mladej a nekontrolovanej energii, rozvíjať vízie a vzdelávať dizajnérov so sľubnou budúcnosťou.“

Hyundai Kite je vozidlom bez dverí, strechy aj okien, ktoré môže jazdiť na ceste aj po vode. Tvorí ho škrupinová konštrukcia karosérie s dĺžkou 3745 mm a výškou 1455 mm. Jej plochy sa vzájomne prelínajú, čím vzniká nekonečná štruktúra kríženia a kriviek. Dizajnéri chceli minimalizovať bariéry medzi exteriérom a interiérom, a tým vytvoriť funkčný a zábavný dopravný prostriedok.

Línie vozu vyjadrujú predstavu plávania a slobody, ako spojivo s nápadom stráviť voľný čas blízko vody. Tento „obojživelník“ je v oboch konfiguráciách vybavený elektrickým pohonom. Štyri bezkartáčové elektromotory sú umiestnené vo vnútri kolies. K cestovaniu na vode slúži pohon na rovnakom princípu vodnej trysky ako u bežných vodných skútrov.

 

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov