Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


VIDEO: Merecedes-AMG Project One inšpiráciou pre rýchlostný čln Cigarette Racing 515

Mercedes-AMG Project One nezaprie pretekárske DNA.

Na veľtrhu Miami International Boat Show pútal obrovskú pozornosť. Výkonný motorový čln Cigarette Racing 515 Project One totiž čerpal inšpiráciu u dvojsedadlového hyperšportiaku Mercedes-AMG Project One.

 

Obe spomínané spoločnosti, Mercedes-Benz a špecialista na motorové člny – Cigarette Racing, majú podobné pretekárske DNA. Aj vďaka tomu trvá ich kolaborácia už jedenásť rokov, počas ktorých vzniklo deväť spoločných projektov. Ten najnovší, ktorého hlavnou črtou sú sofistikované technológie z F1, bol ozdobou februárového veľtrhu na Floride.

Motorový čln Cigarette Racing 515 Project Obe má s autom Project One spoločný predovšetkým design a neznesiteľnú lásku k rýchlosti. Okrem toho oba stroje na prvý pohľad spája aj čierno-strieborná farebná kombinácia, ale u oboch dizajnérskych skvostoch nájdeme aj napríklad rovnaké čalúnenie Dinamica.

Výrobca lodí z Miami má v pláne vyrobiť „až“ šesť týchto člnov, pričom cena jedného sa pohybuje okolo čiastky 2 milióny dolárov (1,626.148 eur). Mimochodom, tento projekt je prvým spoločným dielom spomínaných firiem, keď cena lode je nižšia ako auta, ktorým sa inšpirovala.

Spomínaný dvojmiestny hyperšportiak bol priam dokonalou inšpiráciou. Celkový výkon pohonného systému automobilu Project One presahuje 740 kW (1000 k). Voz disponujúci inteligentným pohonom všetkých kolies v kombinácii s osemstupňovou prevodovkou AMG SpeedShift dokáže akcelerovať z pokoja na 200 km/h za menej než 6 sekúnd.

Mercedes-AMG Project One dosiahne maximálnu rýchlosť 350 km/h a ešte je schopný absolvovať jazdu v čisto elektrickom režime na vzdialenosť okolo 25 kilometrov. Motor má šesť valcov, objem 1,6 litra a jedno turbo, čo je zjavná  inšpirácia v monoposte F1. Cena už vypredaného vozu, z ktorého sa vyrobí len 275 kusov, sa pohybuje od 2,5 milióna eur.

Loď Cigarette Racing 515 Project One meria 15,5 metra na dĺžku. Zaujímavosťou je fakt, že hoci je loď o tri metre dlhšia ako jej predchodca – SD GT3, je o neuveriteľných 2,2 tony ľahšia. Je to spôsobené tým, že je postavená prevažne z uhlíkových a sklenených textilných vlákien a kevlaru. Pre lepšiu aerodynamiku má loď o 30 % viac plôch. O pohon sa starajú dva vidlicové osemvalcové motory Mercury Racing. Každý z nich poskytuje výkon 1006 kW.

Sofistikované agregáty ponúkajú možnosť prepínania medzi dvoma úrovňami výkonu. Pokiaľ zvolíte úroveň pre zábavu, stačí tankovať 91-oktanový benzín. Pre atakovanie maximálnej rýchlosti 225 km/h už ale budete potrebovať pretekársky benzín, pričom výkon každého morora sa zvýši na 1156 kW (celkový výkon  2312 kW). Jednoducho formula 1 na otvorenom mori.

„Mercedes-AMG a Cigarette Racing majú pretekárskeho ducha v DNA, čo z nás robí prirodzených partnerov v tom, aby sme spoločnými silami pokračovali v posúvaní limitov designu a vysokého výkonu,“ uviedol Skip Braver, generálny riaditeľ Cigarette Racing.

„Či už na vode alebo na ceste, naši nároční zákazníci požadujú to absolútne najlepšie, takže sme nesmierne hrdí, že reprezentujeme tím Cigarette Racing 515 Project One. Je to doteraz naša najpôsobivejšia vysoko výkonná loď a predstavuje triumf inžinierstva, ktorý hrdo odráža náš jedinečný rodokmeň,“ dodal Braver.

-jj-

 

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov