Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


VIDEO: Lotus 3-Eleven 430 najrýchlejším modelom z britskej rodiny do bežnej premávky

Nový Lotus 3-Eleven 430 je atraktívny zo všetkých svetových strán.

Britská automobilka Lotus uviedla na scénu najnovší model 3-Eleven 430, ktorý je súčasne najrýchlejším vozom v histórii značky schváleným pre bežnú cestnú premávku. Z tohto akčného modelu, ktoré cena je stanovená na 129.000 eur, sa vyrobí len 20 kusov.

Extrémna novinka 3-Eleven 430 prekonáva doterajšie verzie so všetkými svojim jazdnými výkonmi. Navyše sa môže pýšiť zdokonalenou aerodynamikou karosérie, nižšou hmotnosťou a novým nastavením podvozku.

 

Na výrobu karosérie a okien boli použité kompozitné materiáli, pričom je usadená na tradičnom lepenom hliníkovom podvozku, pričom novinka má suchú hmotnosť 920 kg, čo je o 5 kg menej než u predchádzajúceho prevedenia. Lotus 3-Eleven 430 dokáže zrýchliť z pokoja na stovku za 3,2 s, pričom maximálna rýchlosť je stanovená na 290 km/h.

Dušou pozoruhodného automobilu je preplňovaný vidlicový šesťvalec s objemom 3,5 litra, ktorý je naladený na najvyšší výkon 321 kW (436 k) pri 7000 min-1 a krútiaci moment 440 N.m pri 4500 min-1. Tieto hodnoty smerujú prostredníctvom šesťstupňovej manuálnej prevodovky a samosvorného diferenciálu na kolesá zadnej nápravy.

Podvozok vozu využíva kombináciu nastaviteľných tlmičov Öhlins DFV so stabilizátormi Eibach. Súčasťou výbavy 3-Eleven 430 je kontrola trakcie nastaviteľná na šesť rôznych úrovní. Autorom brzdového systému je AP Racing a desaťlúčové kolesá obúvajú pneumatiky Michelin Cup 2.

„Keď sme po prvý raz predstavili 3-Eleven, ohlásili sme tak v podstate príchod novej generácie športových áut svetovej triedy. Zmenili sme vnímanie toho, čo bolo dovtedy dostupné v tejto cenovej kategórii. Dnes nový 3-Eleven 430 nastavil vysokú latku,“ povedal Jean-Marc Gales, výkonný šéf spoločnosti Group Lotus.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov