Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nepríjemná správa pre Muska! Tesla Model 3 má v USA na konte prvú vážnu nehodu

Vizionár Elon Musk mal v poslednom čase šťastie na pozitívne správy, ale táto novinka ho zrejme príliš nepotešila. V USA mal totiž prvú serióznu nehodu automobil Tesla Model 3, ktorého šofér v pomerne veľkej rýchlosti (96,5 km/h) vrazil do stojaceho vozu.

Vodič automobilu z nehody, ktorá sa odohrala pred pár týždňami, vyviazol bez vážnejších poranení. Počas nehody však prišiel a upozornil na technické nedostatky, ktoré podľa Muska svetoznámy výrobca elektromobilov odstráni v najbližšej dobe. Šofér modrej Tesly najskôr vychválil jej kvalitu, pretože ako mu na mieste nehody povedali záchranári, vo väčšine áut by dopadol podstatne horšie a možno by ani neprežil. Takto ale skončil len s napuchnutým členkom, do ktorého sa udrel o jeden z pedálov. Krátko po nehode si ale údajne okamžite objednal novú Teslu Model 3.

Spomínaný vodič sa však sťažoval na centrálny displej, ktorý v Modelu 3 zobrazuje všetky informácie. Počas nehody totiž jeho spolujazdkyňa do displeja narazila rukou, čo viedlo k jeho roztriešteniu. Spolujazdkyňa utrpela pomerne bolestivé rezné rany na ruke a displej sa nedal použiť. Napriek tomu však označil šofér svoje auto za fenomenálne.

Niektoré zámorské médiá však uviedli správy o tom, že Tesla Model 3 mala jednu nepríjemnú autonehodu už v januári tohto roka. Model 3 skončil v kalifornskom Morgan Hill zo zatiaľ neuvedených príčin v potoku, pričom nedostupné sú zatiaľ informácie o počte cestujúcich či ich stave. Podľa očitých svedkov stratil šofér Tesla Model 3 kontrolu nad vozom a z cesty vyletel rovno neďalekého potoka.

K prvej autonehode vozu od spoločnosti Tesla Motors, ktorá mala tragické následky, došlo v roku 2016. V marci spomínaného roku voz počas jazdy so zapnutým systémom samoriadenia narazil do nákladného vozu šofér, ktorý následkom zranení podľahol. Národný úrad pre bezpečnosť v doprave (NTSB) uviedol, že sedan na elektrický pohon Model S išiel rýchlosťou 119 km/m  namiesto maximálne povolenej rýchlosti 105 km/h.

Za volantom sedel 34-ročný majiteľ technologickej spoločnosti z Ohia, ktorý v danom momente využíval tempomat a systém udržovania automobilu v jazdnom pruhu. Tieto prvky sú súčasťou  systému samoriadenia v Tesle zvaného autopilot. Správa NTSB však tento systém nespomína. Mimochodom pri tejto fatálnej autonehode narazila strecha sedanu pod uhlom 90 stupňov do spodní strany návesu, odlomila sa a uletela. Nákladný voz v tom momente zatáčal doľava.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov