Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Toyota ukázala i-TRIL – svoju víziu auta budúcnosti

Koncepčné vozidlo i-TRIL, ktoré váži len 600 kg, poháňa elektromotor s potenciálom dojazdu cez 200 km. Technológia aktívneho nakláňania karosérie, tzv. Active Lean je nastavená na uhol naklonenia 10 stupňov, ktorý vývojári z Toyoty označujú na základe testov za ideálny pre zabezpečenie optimálnej stability vozidla, priľnavosti kolies a tým čo najväčšieho pôžitku z jazdy. Auto i-TRIL nemá žiadne pedále. Riadenie, akcelerácia a brzdenie kompletne vykonáva technológia autonómneho ovládania. Počas autonómnej jazdy informujú okraje prístrojového panela rozsvietením, do ktorej strany sa bude auto pohybovať. Model i-TRIL má tiež zabudovanú úplne novú koncepciu rozhrania pre komunikáciu medzi človekom a strojom, tzv. HMI.

   

Hlavne pre prímestskú dopravu

Do auta sa pohodlne zmestia traja dospelí. Interiér je konštruovaný tak, aby mali z jazdy zážitok aj cestujúci vzadu. Automobilka Toyota ako o primárnych užívateľoch tohto šikovného auta budúcnosti uvažuje o matke s deťmi. Vychádza pritom aj zo štúdií a prognóz Európskej únie týkajúcich sa vývoja a rozširovania prímestských aglomerácií. Do popredia sa dostanú obyvatelia malých až stredne veľkých miest. A presne im bude určené aj vozidlo i-TRIL.

Vízia s konceptom i-TRIL

Automobilka Toyota dokazuje aj konceptom i-TRIL svoju jasnú víziu napredovania. Má zámer posunúť sa z pozície výrobcu automobilov smerom k poskytovateľovi inovatívnych riešení umožňujúcich mobilitu a slobodu pohybu pre všetkých. Túto víziu zdieľa aktuálne aj svojou globálnou komunikačnou iniciatívou s názvom „Start Your Impossible“. Značka Toyota, ktorá je zároveň celosvetovým partnerom Olympijských a Paralympijských hier pre oblasť mobility, prezentuje v čase tohtoročných hier v Pchjongčangu svoj cieľ rúcať bariéry v pohybe nielen ukážkou svojich inovatívnych technologických riešení, ale aj zapojením popredných paralympijských športovcov, ktorí sú stelesnením prekonávania vlastných limitov v pohybe.

šr

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov