Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Vozidlá Hyundai úspešne dokončili najdlhšiu autonómnu jazdu v Južnej Kórei

Flotila vozidiel prekonala trasu dlhú 190 km zo Soulu do PjongČangu. Je to po prvý raz, keď autonómne autá prešli v Južnej Kórei takú dlhú vzdialenosť rýchlosťou 100 -110 km/h, čo je maximálna povolená rýchlosť na tamojších diaľniciach. Flotilu tvorili tri vozidlá Hundai Nexo a dve vozidlá Genesis G80. Všetky vozidlá boli vybavené technológiou automatického riadenia úrovne 4. podľa medzinárodných noriem SAE a 5G sieťovej technológie. Vozidlá predstavujú víziu spoločnosti Hyundai pre budúcu mobilitu.

Akcia sa začala v Soule 2. februára stisnutím tlačidiel “CRUISE” a “SET”, ktorými sa aktivuje autonómna jazda. Vstupom na diaľnicu sa vozidlá pohybovali v reakcii na prirodzený tok dopravy. Uskutočnili zmeny jazdných pruhov, predbiehacie manévre a na mýtnych bránach prechádzali pomocou Hi-pasu. Presným výpočtom si určili polohu vozidla na mape a pomocou externých snímačov prechádzali suverénne aj tam, kde bol signál GPS prerušený, napríklad pri prechádzaní dlhými podzemnými tunelmi.

Exteriér a interiér vozidiel, ktoré boli použité na túto akciu, vyzerajú veľmi podobne ako ostatné hromadne vyrábané modely spoločnosti Hyundai. Boli v nich však nainštalované rôzne kamery a LIDAR. Hyundai Motor Group plánuje komercializovať technológiu pre plne autonómnu jazdu do roku 2030.

(šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov