Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Práve teraz: nový Mercedes-Benz Triedy A odhalili v Amsterdame

Nové “áčko” je naozaj nové, krásne, inteligentné a vyžaduje dotyky!

Nový Mercedes-Benz Triedy A je naozaj celkom nový, nejde teda “len” o facelift. Na veľkom evente ho pred chvíľou odhalili v Amsterdame a Auto magazín je pri tom!

    

Je už takmer typické, že predstavovanie nového mercedesa sa začína ako prezentácia inteligentného rozhrania medzi vodičom a okolitým svetom. Nové áčko jeho tvorcovia definujú ako “Emociálne prepojenie medzi vozidlom, vodičom a pasažiermi”. Je totiž učenlivé vďaka praktickému využitiu umelej inteligencie a tiež vysoko perzonalizovateľné, ergo prispôsobivé konkrétnemu vodičovi. Veľkou dominantou prístrojového panelu sú dotykové displeje (úplne sa opustilo od “skutočných” budíkov a tlačidiel), dotykové ovládacie plôšky a dokonca i na volante sú len dotykové senzory. Veľa funkcií sa dá ovládať hlasom po aktivácii pozdravom “Hey Mercedes” (za príplatok). Navigácia využíva systém tzv. vloženej reality, teda do obrazu okolia snímaného kamerou vkresľuje dráhu, po ktorej má vozidlo ísť. Samozrejmosťou je kvantum najmodernejších bezpečnostných systémov, z ktorých niektoré pochádzajú zo súčasnej Triedy S. Nové áčko je za určitých okolností po prvý krát schopné jazdiť v čiastočne automatickom režime.

Ale venujme sa aj klasickej technike! Nové áčko prináša nový štvorvalcový benzínový motor (1,4 l, až 120 kW a 250 Nm) s vypínaním valcov, nateraz v kombinácii s prevodovkou 7G-DCT) a mnohými technickými finesami. Nový je aj ďalší štvorvalcový benzínový motor (2,0 l, až 165 kW a 350 Nm) a nový štvorvalcový diesel (1,5 l, do 85 kW a 260 Nm) disponujúci okrem iných fajnovostí aj vodným chladením stlačeného vzduchu.

K pohodliu vo vnútri prispieva aj +30 mm rázvoru a +14mm rozchodu vpredu. K dispozícii bude aj pohon všetkých kolies.

    

Absolútne futuristicky pôsobí prístrojový panel tvorený dvoma veľkými displejmi (2 x 10,25″ v najvyššej výbave). Objem batožinového priestoru narástol o 29 litrov a zaujímavosťou je aj stenčenie stĺpikov v záujme zlepšenia výhľadu z vozidla.

Ako nový Mercedes-Benz triedy A vyzerá môžete vidieť na prvých fotografiách. Niet pochýb, že sa stane lídrom vo svojej triede v mnohých, ak nie všetkých smeroch. Na Slovensku bude možné objednať ho už v marci. Cenu oznámia neskôr. Tešíme sa na prvé jazdy a prvé testy!

Dalibor Klíma, Amsterdam

 

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov