Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


VIDEO: Prepisuje históriu! Tesla Roadster poletí budúci týždeň do vesmíru!

Na obzore je historický míľnik motorizmu a vesmírneho priemyslu! Vizionárovi Elonovi Muskovi sa zrejme splní ďalší sen, pretože v utorok 6. februára 2018 má odštartovať do vesmíru raketoplán Falcon Heavy na palube aj s elektromobilom Tesla Rodster!

Falcon Heavy už absolvoval vydarený statický test (pozri video) a budúci týždeň odštartuje zo štartovacej rampy 39A v Kennedyho vesmírnom stredisku na Floride. Ak bude utorkový štart neúspešný, bude sa opakovať v záložnom termíne o deň neskôr v stredu 7. februára.

Zatiaľ však nebol termín štartu oficiálne potvrdený, ale rozhodne to bude v najbližších dňoch. Falcon Heavy bude najvýkonnejším vesmírnym nosičom súčasnosti. Pokiaľ sa teda jeho štart vydarí. Ani samotný šéf Tesly Elon Musk si nie je tak celkom istý.

V každom prípade to bude sledovaná a veľkolepá show. Pokiaľ sa štart vydarí, jeden z prvých modelov Tesla Roadster  bude lietať vo vesmíre ďalších milión rokov. Symbolický je aj fakt, že v interiéri vozu bude hrať nadčasová skladba Space Oddity od legendárneho Davida Bowieho.

Raketoplán Falcon Heavy je inak 70 m vysoký a váži 1 400 ton. Podľa dostupných údajov by mala byť schopná na obežnú dráhu vyniesť náklad s hmotnosťou 64 ton.  Pokiaľ sa pozrieme na parametre Tesla Roadsteru, tak tie sú tiež veľmi zaujímavé.

Z nuly na 97 km/h dokáže zrýchliť za 1,9 sekundy a na hranicu rýchlosti 161 km/h sa dostane za obdivuhodných 4,2 sekundy. Maximálna rýchlosť vozu je odhadovaná na 402 km/h. Elektromobil by mal byť schopný absolvovať na jedno nabitie až 998 km.

Spoločnosti SpaceX však trochu komplikuje súčasnú situáciu odstavenie NASA vďaka problémom v americkom rozpočte. Mimochodom, keď v roku 2010 predstavovala firma SpaceX svoju kozmickú loď Dragon, bolo prvým nákladom koleso syra French Gruyére. Musk je totiž veľkým fanúšikom komediálnej skupiny Monty Python a inšpiroval sa ich scénkou „The Cheese Shop Sketch.“

 

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov