Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Viac ako milión vyrobených áut

V roku 2017  vyrobili tri slovenské automobilky podľa predbežných odhadov Zväzu automobilového priemyslu 1,025000  áut. KIA vyrobila vlani 335.600 áut, PSA Groupe 335.069 vozidiel a Volkswagen, ktorý zverejňuje definitívne čísla až v marci,  podľa prepočtov  vyrobil niečo vyše 354-tisíc áut. Podiel výroby automobilov na celkovej priemyselnej produkcii na Slovensku dosiahol 44 percent a automobilový priemysel sa na priemyselnom exporte krajiny podieľal 35 percentami. Slovensko už niekoľko rokov vedie svetový rebríček v počte vyrobených áut na tisíc obyvateľov. V roku 2017 si prvenstvo udržalo počtom 189 vozidiel.

Vysoké hodnoty dosiahli v roku 2017 aj registrácie nových osobných áut. V kumulatívnom porovnaní dosiahli registrácie za minulý rok 96 085 osobných vozidiel, čo predstavuje oproti roku 2016 nárast o 7 922 vozidiel a 8,99 percenta. Najviac nových automobilov bolo registrovaných v Bratislavskom, najmenej v Trenčianskom kraji. Tridsať percent predaných áut patrí do kategórie SUV. Najväčším segmentom ostáva nižšia stredná trieda (napr. Škoda Octavia, VW Golf). Vrásky na čele však robí zainteresovaným skladba dovážaných áut . V roku 2017 sa  oproti predchádzajúcim rokom značne zhoršila veková štruktúra individuálne dovezených vozidiel, čo má negatívny vplyv  na bezpečnosť na cestách, úroveň emisií z cestnej premávky a na  životné prostredie vôbec .

Vozidlá ktoré majú menej ako tri roky a spĺňajú náročné kritéria  moderných automobilov  predstavujú len 14 percent z dovážaného počtu. Autá do desať rokov predstavujú 34 percent. Najväčší podiel, až 40 percent predstavujú  autá ktoré majú desať a viac rokov, často aj viac ako dvadsať rokov. To sú najväčší znečisťovatelia životného prostredia a znamenajú reálne ohrozenie cestnej premávky.    Prejavil sa na tom registračný poplatok, ktorý sa po novom vypočítava aj podľa veku auta.

Zväz automobilového priemyslu informoval, že  termín na získanie dotácie na kúpu elektromobilu či plug-in hybridu sa predĺžil do 30. 6. 2018. Príspevok bol zatiaľ využitý na kúpu 495 vozidiel. Celkovo sa na Slovensku predalo 2145 hybridov a elektromobilov.

„Viac ako milión vyrobených áut to je veľmi dobré číslo a výsledok nás teší“ – povedal prezident ZAP SR Juraj Sinay. „Tento rok však bude kritický z hľadiska udržateľnosti a konkurencieschopnosti rozhodujúceho sektora našej ekonomiky. Kľúčovým problémom na rok 2018  zostáva akútny nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily, nefunkčný vzdelávací systém, ktorý by pripravoval mladých ľudí pre potreby trhu práce. Pokiaľ neodstránime hlavné bariéry v automotive sektore, tieto výsledky sa nepodarí dlhodobo udržať a výkonnosť tohto odvetvia začne klesať,” povedal Sinay.

jp

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov