Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


VIDEO: Tradičné čierne londýnske taxíky získali zelený odtieň

Na elektrický pohon začali od utorka v Londýne jazdiť prvé verzie tradičných čiernych taxíkov TX5. Britská metropola tak začala plniť plán zníženia smogu v uliciach. Do roku 2021 má takých vozidiel jazdiť v meste okolo 9000, čo je polovina celkového počtu.

Továreň na výrobu elektrických verzií taxíkov otvoril majiteľ značky – čínska automobilka Geely, na jar neďaleko Coventry. Firma dúfa, že vozy, ktorých počiatky siahajú do roku 1899, sa budú predávať aj do iných miest, ktoré chcú chrániť životné prostredie. Geely zachránila londýnskeho výrobcu taxíkov firmu London Taxi Company, teraz London Electric Vehicle Company, v roku 2013 pred krachom.

Elektrické verzie vozov sa nazývajú TX eCity. Podľa riaditeľa britskej dcérskej firmy Chrisa Gubbeyho sú omnoho pohodlnejšie a tiché. Súčasne sú väčšie než pôvodné verzie, majú presklennú strechu a dokážu pojať až šesť cestujúcich. Ich dojazdová vzdialenosť do nového nabitia batérie je bez zapnutia benzínového generátoru skoro 130 kilometrov, s jeho zapnutím cez 600 kilometrov.

„Po dôkladnom testovaní je nové taxi pripravené na svoje poslanie, ktorým je bezpečná, čistá a štýlová preprava osôb po Londýne. Je to lepšia alternatíva pre pasažierov, efektívnejšia z hľadiska nákladov pre šoférov a verím, že bude hrať významnú rolu pri vylepšovaní kvality života, z ktorého budú mať prínos všetci Londýnčania. Vytvorili sme novú ikonu medzi svetovými elektrickými taxíkmi,“ poznamenal Gubbey.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov