Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


ŠKODA KAROQ s piatimi hviezdami z testu Euro NCAP

Nová ŠKODA KAROQ presvedčila vysokou úrovňou aktívnej a pasívnej bezpečnosti, pričom  ochrana dospelých členov posádky dosiahla v teste 93 percent.

Nezávislá organizácia European New Car Assessment Programme (Euro NCAP) hodnotila bezpečnosť modelu ŠKODA KAROQ. Nové kompaktné SUV je ďalším modelom českej automobilky, ktorý získal päť hviezd. Tým sa KAROQ radí medzi najbezpečnejšie kompaktné SUV súčasnosti.

“Veľmi nás teší, že aj nový model ŠKODA KAROQ v bezpečnostných testoch Euro NCAP presvedčil na celej čiare,” zdôraznil člen predstavenstva spoločnosti ŠKODA AUTO za oblasť technického vývoja Christian Strube. “Kontinuálne pracujeme na optimalizácii aktívnej a pasívnej bezpečnosti našich modelov a dôsledne zdokonaľujeme ochranu posádky, chodcov i asistenčné systémy. V modeli KAROQ je k dispozícii množstvo asistenčných systémov, s ktorými je možné sa stretnúť len vo vozidlách vyšších tried,”dodáva Strube.

Organizácia Euro NCAP ocenila ochranu dospelých členov osádky veľmi dobrou hodnotou 93 percent. Pri teste bočného nárazu boli všetky kritické telesné partie dobre chránené. Okrem toho vyzdvihla Euro NCAP ochranu krčnej chrbtice cestujúcich pri kolízii zozadu. Tiež systém núdzovej brzdy kompaktného SUV fungoval aj pri nízkych rýchlostiach, bežných v mestskej premávke, spoľahlivo a zabránil takmer všetkým kolíziám. Plný počet bodov udelila Euro NCAP tiež za ochranu nôh chodcov. Okrem toho kompaktné SUV presvedčilo aj dobrou ochranou hlavy chodcov v prípade zrážky. Po modeli ŠKODA KodiaQ získala aj ŠKODA KAROQ, ako druhý automobil značky v roku 2017, výborné hodnotenie v podobe piatich hviezd. ŠKODA tak v súčasnej dobe patrí medzi nemnoho automobilových značiek, ktorých celá modelová paleta je organizáciou Euro NCAP hodnotená piatimi hviezdami.

Proaktívny systém ochrany

KAROQ za svoju skvelú pasívnu bezpečnosť vďačí vysokej torznej tuhosti, veľkorysým deformačným zónam, extrémne pevnému bezpečnostnému skeletu kabíny aj použitie vysokopevnostných ocelí, napríklad v oblasti pozdĺžnikov. Kompaktné SUV okrem toho disponuje tiež siedmimi sériovo montovanými airbagmi: airbagom vodiča a spolujazdca, hlavovými airbagmi aj bočnými airbagmi a kolenným airbagom vodiča. Detské sedačky možno pripevniť pomocou úchytu Top Tether a systému Isofix, ktorý je na želanie k dispozícii aj pre sedadlo predného spolujazdca. Pri náraze zozadu znižujú osobitne navrhnuté hlavové opierky na predných sedadlách riziko poranenia krčnej chrbtice vodiča a spolujazdca. Proaktívny systém ochrany posádky v prípade kolízie tiež pritiahne zapnuté bezpečnostné pásy na predných sedadlách a zavrie otvorené okná, popr. aj strešné okno až na malú štrbinu. Tento systém je pre rad trhov súčasťou sériovej výbavy. Okrem toho je ŠKODA KAROQ vybavená niekoľkými kamerami a asistenčnými systémami na báze radaru a ďalších senzorov.

Radarový systém

Front Assist s funkciou núdzovej brzdy City a detekciou osôb pomáha zabrániť zrážkam s chodcami. Parkovací asistent a asistent pre výjazd z parkovacieho TLAČOVÁ SPRÁVA Strana 2 zo 2 ŠKODA Media Services skoda-storyboard.com media.skoda-auto.com media@skoda-auto.cz miesta pomáha pri obmedzenom výhľade a varuje pred skrytým nebezpečenstvom. K ďalším prvkom, ktoré na palube vozidla ŠKODA KAROQ uľahčujú vodičovi jeho prácu a súčasne zvyšujú bezpečnosť, patrí adaptívny tempomat, asistent pre jazdu v pruhoch, rozpoznávanie dopravných značiek na báze kamery, funkcia núdzového volania, asistent pre jazdu v kolónach a identifikácia únavy vodiča.

Skoda Media Services (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov