Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Lietajúci Holanďania v predvoji na elektrinu

Všetky vozidlá s motormi s vnútorným spaľovaním majú zmiznúť z holandských ciest do roku 2030 a v roku 2025 vstúpi v platnosť zákaz ich predaja.

Európske krajiny naďalej realizujú agresívnu politiku na odklon od fosílnych palív v doprave a uprednostňujú riešenia s nulovými emisiami pri pohone vozidiel.

Vlani sa Holandsko pripojilo k Nórsku v regulácii zákazu predaja nových automobilov poháňaných spaľovacími motormi po roku 2025. Holandská vláda ďalej sprísnila zákaz jázd vozidiel s motormi s vnútorným spaľovaním s dôrazom, že všetky vozidlá v Holandsku musia mať do roku 2030 nulové emisie.

Holandský zákazu áut so spaľovacími motormi do roku 2030 prichádza krátko po tom, čo mesto Paríži oznámilo, že v tom istom roku vyradí z ciest všetky automobily poháňané fosílnymi palivami. Mestská radnica v Paríži vo svojom vyhlásení predstavila svoj plán ako obdobie, v ktorom by bolo možné postupne vyradiť autá poháňané motorom s vnútorným spaľovaním z ciest meropoly Francúska..

Samotné Francúzsko tiež oznámilo plány na zákaz predaja nových automobilov poháňaných fosílnymi palivami v roku 2040. Spojené kráľovstvo nasledovalo Francúzsko s vlastným zavádzaním zákazu v roku 2040 a dve veľmi významné ázijské krajiny plánujú svoje vlastné harmonogramy, najmä India a Čína. V Severnej Amerike zatiaľ v žiadnej spolkovej krajine nenavrhli takéto právne predpisy. Ale kalifornský poslanec Phil Ting plánuje v januári 2018 zaviesť legislatívu na zákaz predaja vozidiel so spaľovacím motorom v rámci štátu do roku 2040.Ting ešte neuviedol podrobnosti o legislatíve, ale to by boli prvé nariadenia tohto druhu v Severnej Amerike.

V Holandsku vláda uviedla, že plánuje poskytnúť 4 miliardy eur na pokračovanie v prechode na obnoviteľné zdroje energie. Do roku 2030 zatvorí všetky uhoľné elektrárne. Podľa dohody o klíme Holandsko plánuje v tom istom roku znížiť uhlíkové emisie v krajine o 49 percent.

(šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov