Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Krížniky na kolesách majitelia milujú: 5 x Land Cruiser

Toyota Land Cruiser za 66 rokov svojej existencie už mnoho krát dokázala svoju spoľahlivosť a vytrvalosť.  Tu je päť modelov, ktoré si poradia v každom teréne. 

Land Cruiser 20 z kávovej plantáže

Takmer nepredané auto dodali na kávovú plantáž v kolumbijských Andách v prvých rokoch výroby Land Cruiseru. Dnes je to cenný model série FJ25 z roku 1960. Rodina plantážnika auto zbožňovala natoľko, že ho nepredali až do roku 2015. Pred dvomi rokmi ho odkúpili a zreštaurovali špecialisti z firmy FJ Company. Land Cruiser 55 rokov používali na prevoz nákladu po nespevnených cestách. Napriek tomu akoby sa v jeho prípade zastavil čas – vozidlo, ktoré kúpili americkí tuneri, bolo vo vynikajúcom stave.  Po starostlivej renovácii firmou FJ Company vyzerá ako nový.

Land Cruiser 200 na Rallye Dakar

Team Land Cruiser Toyota Auto Body sa stal žijúcou legendou Rallye Dakar. V tomto roku dva modely Land Cruiser 200 tohto tímu obsadili v najťažších terénnych pretekoch sveta  prvé a druhé miesto v kategórii sériovo vyrábaných produkčných áut. Obidve vozidlá zopakovali tento úspech už štvrtýkrát za sebou.

V triede produkčných áut na Rallye Dakar už roky vedú automobily Toyoty, predovšetkým Land Cruisery. Je to extrémny dôkaz nezničiteľnosti a terénnych schopností týchto vozidiel,  ktoré sa len minimálne líšia od modelov, dostupných v autosalónoch Toyoty.

Land Cruiser 40 Hot Rod

Bratia Andre a Arthur Allersovci sa rozhodli pre experiment. Tuningová firma Allers Rods & Customs z Pretórie v JAR si zobrala do dielne živú legendu  Land Cruiser zo série 40 a prerobila ho na hot rod. Znížené zavesenie, dvojnásobne predĺžená náprava  a auto sa začalo podobať na inú klasiku  – model Ford T.  Aby však nebolo príliš historické, pod kapotu sa dostal štvorlitrový motor V8 z Lexusu LS 400. Na záver Land Cruiser Hot Rod nalakovali charakteristickými farbami pre tento model z roku 1976 – béžovou s bielou strechou.

Land Cruiser 150 Arctic Trucks

Nejedna výprava na severný pól sa mohla skončiť fiaskom bez firmy  Arctic Trucks a terénnych vozidiel Toyoty. Tuningová dielňa z Islandu sa preslávila vďaka motoristickému programu Top Gear – redaktor  Jeremy Clarkson vyrazil na severný pól za volantom  Toyoty Hilux, ktorú upravila firma Arctic Trucks. Bez ich pomoci by sa nezaobišli ani vedci pracujúci na Antarktíde.

Jednou z ich noviniek je balík AT35 pripravený pre model  Land Cruiser 150 – 35-palcové pneumatiky a zavesenie vyššie o 40 mm, čo pomáha pri prekonávaní prekážok.  Karoséria pôsobí  mohutnejšie vďaka širším blatníkom. Odvážlivcom, ktorí si chcú zmerať sily s najextrémnejšími mrazmi na našej  planéte, pomôže Arctic Trucs s akýmkoľvek druhom výbavy.

Land Speed Cruiser 200

Hlavnou úlohou terénnych automobilov nie je prekonávať rýchlostné rekordy. Dokonca aj počas rallye viac ako výkon motora zaváži vytrvalosť, jazdné vlastnosti a off-roadové možnosti. Land Speed Cruiser, ktorý mal premiéru na autosalóne SEMA v roku 2016, je iný.  Sériový motor V8 s objemom 5,7 litra dostal dve turbodúchadlá a dosahuje výkon 1470 kW/2000 koní. Pretekárska prevodovka a znížené zavesenie poslúžili len na to, aby automobil mohol zrýchliť až na tempo hodné pretekárskych okruhov –  370 km/h. Najrýchlejší teréniak sveta  (podľa americkej triedy najrýchlejšie SUV) postavil tím Toyota Motorsports Technical Center z Los Angeles.

1stclass (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov