Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Najvzácnejší Jaguar?

Počas ostatných dvoch rokoch trinásť zamestnancov v spoločnosti Classic Motor Cars (CMC) pracovalo na špičkovom tajnom projekte, obnovení modelu Jaguar XK120 SE Pininfarina, ktorý má byť odhalený na Pebble Beach Concours v nedeľu 20. augusta. Vozidlo zatiaľ ukázali iba ukryté pod plachtou.

“Vždy sme tvrdili, že prvýkrát predstavíme auto na Pebble Beach,” zdôraznil Peter Neumark, predseda Trust Ownership Trust, ktorý prevádzkuje spoločnosť CMC. A dodal: “Budem mať privilégium, že odkryjeme plachtu z auta na svetovo preslávenom Concours d’Elegance v Kalifornii a myslím si, že zberatelia a fanúšikovia z celého sveta budú ohromení tým, čo uvidia.”

Vozidlo bolo prvýkrát dodané pánovi Maxovi Hoffmanovi a odhalené na autosalóne v Ženeve v roku 1955. Hoffman bol rakúskym dovozcom luxusných európskych automobilov do USA so sídlom v New Yorku v 50. rokoch minulého storočia. Inšpiroval výrobu a zdokonalenie niekoľkých vozidiel od hlavných výrobcov, ktoré mu v roku 2003 získali vstup do automobilovej siene slávy.

David Barzilay, predseda predstavenstva CMC, povedal: “Možno, že Hoffman inšpiroval Pininfarinu k štýlu a produkcii takéhoto vzácneho XK? To nevieme, ale bol dodávateľom a potom prvým majiteľom auta. Sme si istí, že bol vyrobený iba jeden kus modelu XK120 od Pininfarinu, jeden z najrýchlejších jaguárov.”

Spoločnosť CMC si vozidlo zakúpila od nemeckého majiteľa, ktorý si ho kúpil v USA v roku 1978 s cieľom obnoviť ho. Bohužiaľ, nikdy sa k tomu nedostal a nakoniec sa rozhodol vozidlo predať. CMC prebralo túto výzvu a jeho tím strávil tisícky hodín pri obnovení matíc a skrutiek.

CMC (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov