Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Míľnik pre srdce značky: 6 000 000. ŠKODA OCTAVIA

Jubilejný automobil  zišiel 27. júna z linky v hlavnom výrobnom závode v Mladej Boleslavi.

Od svojho uvedenia v roku 1996 sa model Škoda Octavia vyvinul v celosvetový predajný hit a bestsellerom českej automobilky je do dnešných dní. Počiatky obľúbeného modelového radu siahajú až do roku 1959.

Škoda Octavia je symbolom úspechov značky v uplynulých dvoch desaťročiach. Bol to prvý nový model značky ŠKODA, úplne vyvinutý po páde železnej opony a po vstupe utomobilky ŠKODA do koncernu Volkswagen. Jeho uvedenie bolo rozhodujúcim impulzom pre vzostup ŠKODA AUTO do pozície globálnej spoločnosti, ktorá je dnes etablovaná medzi automobilovými značkami.

OCTAVIA a jej prapredok

Škoda Octavia bola predstavená na jeseň roku 1996 na autosalóne v Paríži. Vtedy nový liftback nižšej strednej triedy okamžite presvedčil publikum svojou modernou technikou, veľmi dobrú kvalitou a vynikajúcim pomerom ceny a úžitkovej hodnoty. So svojou bohatou ponukou priestoru definovala Octavia od samého počiatku merítka vo svojom segmente. Vozidlo, ktoré navrhol vtedajší šéfdesigner značky ŠKODA Dirk van Braeckel, tiež zaujal svojím nadčasovým dizajnom. Výrazný vzhľad s veľkou maskou chladiča oživil obraz našich ciest deväťdesiatych rokov minulého storočia.

Meno nového vozidla hľadala ŠKODA vo svojej vlastnej histórii. V rokoch 1959 až 1971 vyrábala automobilka model Octavia, ktorý dostatkom priestoru a na svoju dobu modernou technikou oslovil mnoho zákazníkov. Meno Octavia vychádzalo z latinského slova pre číslovku osem: “Octo.”

Historická Octavia bola po modeli Popular vo variantoch 420, 995, 995 OHV a 110 OHV a modeloch Škoda 1101, 1200 a 400 ôsmym modelom českej automobilky, vyrábaným po druhej svetovej vojne. V roku 1961 na trh prišla karosárska verzia kombi. Za 22 rokov vyrobila ŠKODA 365 400 vozidiel tohto obľúbeného modelového radu.

“Novodobá” Octavia nastavila oveľa vyššiu latku. V roku 1997 vyrobila ŠKODA 61 000 vozidiel radu Octavia, o rok neskôr výroba vzrástla takmer na dvojnásobok – 117 500 vozidiel. V roku 1998 bola tiež predstavená verzia Škoda Octavia Combi, ktorá dopyt ďalej zvýšila. V roku 2010 zišla v závode vo Vrchlabí z linky posledný model z celkom 1 442 100 vyrobených vozidiel Octavia prvej generácie.

S modelom OCTAVIA II začala ŠKODA celosvetovú výrobu

Následník tohto modelu, ktorý bol prvýkrát predstavený v marci 2004 na ženevskom autosalóne, na víťazné ťaženie svojho predchodcu plynulo nadviazal. Octavia II zaujala svojim sviežim dizajnom, ešte väčšie ponukou miesta v interiéri aj v batožinovom priestore a najmodernejšími technológiami.

Tiež zážihové motory s priamym vstrekovaním paliva mali svoju premiéru v tomto modeli. Objavili sa nové šesťstupňové manuálne a automatické prevodovky – okrem iného aj priamo radená prevodovka DSG. Jazdný komfort zvýšila nová viacprvková zadná náprava. Bezpečnosť vozidla zaisťoval mimo iné systém ABS s brzdovým asistentom, ktorý sa pre európske krajiny dodával ako súčasť sériovej výbavy, štyri airbagy a nové aktívne hlavové opierky.

S druhou generáciou modelu Octavia posilnila česká automobilka tiež svoju stratégiu internacionalizácie. V roku 2005 začala výroba modelu Octavia v závode v indickom Aurangabad. Od roku 2007 vyrába model Octavia pre čínsky trh tiež závod Shanghai Volkswagen. Od roku 2009 sa potom Octavia vyrába v ruskom závode spoločnosti Volkswagen v Kaluge.

V roku 2012 mala premiéru tretej generácie modelu Octavia. Len o rok neskôr začal bestseller značky schádzať aj z liniek na Ukrajine a v Kazachstane.

S verziou modelu Škoda Octavia, výrazne prepracovaným vo februári 2017, chce značka pokračovať v úspešnom príbehu všetkých predchádzajúcich generácií a ďalej posilňovať svoju pozíciu na medzinárodnom trhu.

Aktuálne Škoda Octavia pôsobí ešte dynamickejším dojmom než doteraz vďaka prepracovanej prednej a zadnej časti, výraznejším líniám a širšiemu rozchodu. Nové vyhotovenie tohto kompaktného modelu presviedča svojimi osvedčenými prednosťami a definuje vo svojom segmente nové meradlá priestrannosti, funkčnosti, bezpečnosti, komfortu a pomeru ceny a úžitkovej hodnoty. Ako prvá Octavia okrem toho tiež disponuje mobilnými online-službami ŠKODA Connect. S pokročilou ponukou konektivity je bestseller značky teraz vybavený aj pre éru digitalizace.

ŠKODA Media Services (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov