Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Automobilka Rolls-Royce vytvorila ďalší rekord

Zoznámte sa s najdrahším modelom Rolls-Royce na tejto planéte: The Sweptail

Čo by ste urobili, ak máte nevypočítateľné bohatstvo a chcete mať také auto, aké nemá nikto iný? Gentleman, ktorý zostáva v anonymite, si v roku 2013 objednal špeciálne vyhotovený Rolls-Royce. A  spoločnosť Rolls-Royce vyhovela „jednému z najcennejších zákazníkov“ a ponúkla mu jedinečný, unikátny, jednorazový model Sweptail. Počas štyroch rokov pracovala  na vytvorení tohto prakticky neoceniteľného modelu.

     

Rolls-Royce zdôrazňuje, že majiteľ Sweptailu chcel reinkarnovať Rolls-Royce postavený v dvadsiatych a tridsiatych rokov 20. storočia so splývavými strešnými líniami, na ktorých mu veľmi záležalo, keďže sa mu páčia klasické aj moderné autá a aj jachty. Určite uhádnete, že silueta Sweptailu je zlúčenina oboch!

      

Sweptail pripomína model Phantom VII Coupé svojou prefabrikovanou tvárou s kruhovými svetlometmi a so samostatnými obdĺžnikovými dennými LED diódami. Roll-Royce Sweptail má síce mriežku chladiča podobnú Panthomu, ale  je najväčšia v modernej ére RR. Je vyrobená z jediného kusu brúseného hliníka a je ručne tvarovaná. Pri nej sa celkom strácajú úplne nové dvojdielne svetlá. Okázalosť vozidla sa dotkla najmenšieho detailu. Napríklad jeho registračné číslo “08” bolo vyfrézované z pevného hliníka a ručne leštené.

Stropná línia, ktorá sa zužuje smerom k osi vozidla, je v jasnom kontraste s prednou časťou. Podľa požiadavky majiteľa pozostáva celá strecha Sweptailu z obrovského panoramatického preskleneného strešného okna a umožňuje prirodzené osvetlenie kabíny. Určite bezkonkurenčný je aj vnútorný drevený obklad v kabíne.

Napriek tomu, že kabína vyzerá podobne ako modelu Phantom VII Coupé s 6,7-litorovým 12-valcovým motorom, sa  Sweptail vyznačuje minimalistickým usporiadaním, aké kedy Rolls-Royce pripravil vo vozidle so špeciálnymi vlastnosťami. Kabína má klasickú dvojmiestnu konfiguráciu GT s výrazne pretiahnutou zadnou časťou. Ručne tvarované prvky – niektoré z “najkrajších a najdrahších prírodných materiálov” na svete – si vybral majiteľ.

V kabíne vládne absolútny luxus a riešenia na mieru.

Rolls-Royce začlenil do svojej stredovej konzoly chladiacu jednotku, z ktorej po dotyku tlačidla vyjde fľaša obľúbeného francúzskeho šampanského – ročník narodenia majiteľa – a dva krištáľové poháre, jedine vhodné pre tento vzácny mok. V aute necbýba ani notebook, vyrobený z uhlíkových vlákien, čalúnený kožou, zodpovedajúcou interiéru s hliníkovými a titánovými sponami a zámkami.

Automobilka nezverejnila identitu vlastníka a ani cena vozidla nie je známa. Domnienky niekoľkých odborných znalcov však naznačujú, že by nový RR Sweptail mohol stáť okolo 10 miliónov libier (cez 11,5 milióna eur). To je pekelne veľa peňazí! Ak je to pravda, Rolls-Royce Sweptail s pravostranným riadením je najdrahšie nové auto, ktoré sa v histórii vôbec predávalo! Rolls-Royce opäť vytvoril výnimočný zázrak.

CarDecho (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov