Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Slovenskí študenti sú vo finále Shell Eco-maratónu

Shell Eco-marathon je jednou z najnáročnejších a najinovatívnejších študentských súťaží na svete. Každoročne sa uskutočňuje v Európe, Severnej Amerike a Ázii.

Tri slovenské tímy smerujú na 33. ročník celoeurópskych pretekov Shell Eco-marathon Europe 2017, ktoré sú súčasťou festivalu Make the Future Live. Najmladším tímom sú študenti Strednej priemyselnej školy dopravnej v Trnave, ktorí sa po minuloročnej úspešnej premiére na kvalifikačných pretekoch Shell Eco-marathon Challenger v Le Mans zúčastnia pretekov v Londýne prvýkrát.

Trnavčania vstupujú do konkurencie 178 študentských tímov z 28 krajín. Preteky Shell Eco-marathon Europe 2017 sa uskutočnia už 25. – 28. mája v areáli Queen Elizabeth Olympic Park v Londýne. Zo Slovenska celkovo štartujú tri študentské posádky. Študenti košickej Strojníckej fakulty TUKE a bratislavskej Strojníckej fakulty STU sú ostrieľanými hráčmi s viacročnými skúsenosťami z pretekov.

Počas festivalu Make the Future, ktorého sú súčasťou preteky Shell Eco-marathon Europe 2017 návštevníci počas 4 dní uvidia energeticky najefektívnejšie vozidlá planéty, ktoré na jeden liter paliva prejdú stovky až tisíce kilometrov. Festival okrem toho prináša vízie o budúcich zdrojoch energie a spôsoboch, ako budeme v mestách žiť, pracovať či cestovať.

Slovenské želiezka v ohni 

Le-Mans ako predjedlo, Londýn ako hlavný chod…

Stredoškoláci z Trnavy už minulý rok ukázali, ako sa to má robiť. Po obrovskom úspechu v „nominačných pretekoch“ z Le-Mans vyráža ich elektromobil tento rok až do veľkého finále v Londýne. Ako sami hovoria, vlani auto šili horúcou ihlou. Tá však rýchlo vychladla a Trnaváci prichádzajú s kompletne novým vozidlom postaveným na kombinácii laminátového plátna a uhlíkových vlákien. Nápravy zo železa, kabína z polykarbonátu, riadenie vymodelované v počítačovom programe a vytlačené na 3D tlačiarni – aj takto vyzerá progresívna konštrukcia úsporného elektromobilu. Prípravy na vozidle však dajú zabrať. Práce reálne začali už v októbri 2016 a na aute často pracovalo až osem ľudí naraz.

 

Parametre

Rozmery 2700 x 900 x 800 mm
Váha 40 kg
Pohon Motor 8fun, trojfázový, Lítium- iónový 36 V, 10 Ah
Riadenie Hrebeňové
Výkon 250 Watt
Karoséria Kombinácia laminátu a uhlíkových vlákien
Maximálna rýchlosť 30 km/h
Vývoj a výroba 400 hodín

 

Bratislava ide na plný plyn

Študenti Strojníckej fakulty STU sa hlavnej časti súťaže zúčastnia tento rok po piaty krát. Opakovane siahli po pohone CNG. Aj keď zvonku sa môže zdať, že k žiadnym zásadným zmenám modelu neprišlo, opak je pravdou. Kompletne vymenená riadiaca jednotka, nový zotrvačník a spojka, káblovanie či tepelná izolácia fľaše s plynom, to všetko sú zmeny, ktoré sú ukryté pod kapotou bratislavského auta. Karoséria vozidla zostala nezmenená. Je postavená na využití moderných uhlíkových vlákien, ktoré tvoria jej kompozitnú štruktúru. Tá je prispôsobená potrebám vozidla. Najviac namáhané časti sú vystužené väčším počtom vlákien z dôvodu zvýšenia pevnosti. Bezrámová konštrukcia a uhlíkové vlákna tak dali možnosť naplno využiť skúsenosti študentov z Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity, ktorý sa postarali o dokonalý dizajn. Najmä vďaka nemu vozidlo dosahuje minimálny odpor vzduchu.
Parametre vozidla

Rozmery 2600 x 800 x 700 mm
Váha 45 kg
Pohon Honda GX25 alebo Honda GX35, elektronicky regulovaný s palivom CNG
Riadenie Pevná predná náprava
Karoséria Uhlíkové vlákna v kombinácií s kevlarom  (cx = 0,14 simulácia)
Maximálna rýchlosť 40 km/h
Vývoj a výroba 8 mesiacov

 

Na trať vyráža košická strela

Historicky prvým tímom zo strednej Európy, ktorý v roku 1994 štartoval v súťaži Shell Eco-marathon Europe boli práve študenti Strojníckej fakulty TUKE. Tento rok, kedy si technické vzdelávania na východe pripomína 65. výročie založenia prichádzajú s úplne novým vozidlom. Od základu nanovo postavené auto vychádza z rovnakého princípu, a to dosiahnuť čo najmenšiu spotrebu. Karoséria aj rám sú vyrobené z uhlíkových vlákien s dodatočnou výstužou na potrebných miestach. Najväčšou výzvou však bola aerodynamická optimalizácia a zníženie hmotnosti vozidla až o jednu tretinu oproti minuloročnému modelu.  Dizajn vozidla vytvorili v spolupráci študenti a pedagógovia s cieľom zabezpečiť komfort pre vodiča a čo najväčšiu efektivitu. Stavbe vozidla sa študenti začali venovať hneď po skončení minulého ročníka a trvala takmer 12  mesiacov. Košice tak úspešne pokračujú v tradícií, ktorú začali už v roku 1994 zakladatelia tímu prof. Sloboda a doc. Bugár.

 

Parametre vozidla

Rozmery 2800 x 680 x 700 mm
Hmotnosť 37 kg
Pohon Benzínový štvortakt, riadené zapaľovanie a vstrekovanie, zadný náhon
Riadenie Duralové komponenty, výklopný volant s ovládaním
Výkon 1,3 Hp
Karoséria Uhlíkové vlákna, vrchný odnímateľný krty
Maximálna rýchlosť 70 km/h
Vývoj a výroba 1 rok

Shell Eco-marathon (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov