Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Unikátne BMW i8 v službách Polície ČR

Po úspešnom začlenení vozidiel BMW i3 do služieb Polície ČR dostáva sa na rad aj unikátne plug-in hybridné BMW i8 v špeciálnej úprave. Ida o jedno z najrýchlejších služobných vozidiel Polície ČR všetkých čias.

Vďaka spoločnému projektu BMW Group ČR a Polície ČR si podobu šiestich mesiacov alebo do najazdenia 20 000 kilometrov otestujú v praxi strážcovia zákona a poriadku. Automobil so striebornou farbou a modro-žltými pruhmi sa nedá na cestách prehliadnuť. Okrem charakteristického sfarbenie budú súčasťou výbavy aj zodpovedajúca majáky. Automobil bude slúžiť u oddielov diaľničnej polície v rámci celého územia Českej republiky.

BMW i8 je športovým vozidlom budúcnosti, ktoré spája 1,5-litrový preplňovaný zážihový trojvalec, poháňajúci kolesá zadnej nápravy, a elektromotor vpredu. Celkový výkon hnacej sústavy je 266 kW/362 k. Vďaka unikátnej konštrukcie LifeDrive, kombinujúcu nosnú štruktúru z uhlíkových kompozitov a hliníkové pomocné rámy vpredu a vzadu, má tento unikátny plug-in hybridný automobil pohotovostná hmotnosť len 1485 kg. Vďaka tomu je schopný z pokoja na 100 km/h zrýchliť iba za 4,4 sekundy. V kombinovanom európskom cykle merania spotreby pritom vykazuje iba 2,1 l/100 km, čo zodpovedá produkcii 49 gramov CO2 na kilometer.

Plug-in hybridné športové vozidlo BMW i8 oprávnene vzbudzuje veľkú pozornosť svojim nadčasovým dizajnom a použitými najmodernejšími technológiami. Určite vyvolá v policajných farbách na cestách dostatočný rešpekt.

Rovných sto elektrických BMW i3 slúži napríklad v službách polície Los Angeles a 52 automobilov si zaobstarali londýnski hasiči. BMW i3 používa aj polícia v Nemecku a mestská polícia vo švajčiarskej Ženeve. Príkladov by sa našlo ešte oveľa viac. BMW i3 je tak najpoužívanejším elektrickým zásahovým vozidlom na svete. Aj BMW i8 je v tomto smere aktívne, okrem Českej republiky ho možno v policajných službách stretnúť v Sydney, Dubaji a Los Angeles.

BMW (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov