Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


ŠKODA AUTO vyrobila miliónty SUPERB

Vo východočeských Kvasinách vyrobili jubilejný, miliónty automobil Škoda Superb a štvrťmiliónte vozidlo jeho tretej generácie.

Jubilejné vozidlo, liftback vo vrcholnej výbave Laurin & Klement, zišiel z linky v závode vo východočeských Kvasinách. K tomuto úspechu značnou mierou prispela aktuálna tretia generácia modelu: od jej uvedenia na trh v marci 2015 vyrobila ŠKODA 250 000 vozidiel tohto vrcholného modelového radu. Vlajková loď tak pozdvihla úspešnú históriu tohto modelového radu, siahajúcu až do roku 1934, na novú úroveň. „Výrobné jubileum je pôsobivým dôkazom vysokej výrobnej kompetencie automobilky ŠKODA a jej zamestnancov,“ povedal Michael Oeljeklaus, člen predstavenstva spoločnosti, zodpovedný za oblasť výroby a logistiky, a dodal: „Názov Superb je synonymom jedného z najlepších a najúspešnejších automobilov strednej triedy.“

Model Superb tretej generácie priviedol značku od začiatku výroby v marci 2015 do novej éry. S ostro vykreslenými líniami, najmodernejšími asistenčnými systémami pre zlepšenie bezpečnosti a komfortu, silnými a zároveň úspornými motormi, najväčší ponukou priestoru vo svojom segmente a radom “Simply Clever” detailov sa aktuálna generácia úspešne etablovala v strednej triede. Za svoje mimoriadne kvality bola Škoda Superb okrem iného ocenená aj cenou “Red Dot Award” za vynikajúci produktový dizajn a titulom “Auto roka” v mnohých európskych krajinách.

Úspech vlajkovej lode značky podčiarkujú aj počty vyrobených vozidiel. Od uvedenia v roku 2001 bolo celkovo vyrobených 136 100 vozidiel prvej generácie. U druhej generácie modelu sa toto číslo ešte výrazne zvýšilo. Medzi rokmi 2008 a 2015 vyšlo zo brán kvasinského závodu 618 500 vozidiel Škoda Superb. V marci 2015 prišla na trh súčasná tretej generácie. Za dva roky ŠKODA doteraz vyrobila 250 000 vozidiel tohto modelového radu. Moderná vlajková loď tak oslávila ďalšie pôsobivé jubileum a posunula obľubu tohto modelového radu na novú úroveň.

Vrcholný model značky ŠKODA je od roku 2001 na svetovom trhu synonymom špičkovej kvality z Českej republiky. Automobilka tak nadviazala na tradíciu veľkých reprezentatívnych vozidiel z Mladej Boleslavi, založenú už v 20. rokoch minulého storočia. Atomobil Laurin & Klement FF bol v roku 1907 prvým osemvalcom v strednej Európe. V dvadsiatych rokoch používal luxusné vozidlo Škoda HispanoSuiza okrem iného aj prvý prezident Československej republiky. Na začiatku 30. rokov zákazníka nadchol automobil Škoda 860 s osemvalcovým motorom. V roku 1934 nasledoval model Škoda 640 Superb. Odvtedy je toto meno synonymom prvotriednych automobilov značky. Názov je odvodený z latinského slova “Superbus”, ktoré znamená “pekný”, “vynikajúci” alebo “skvelý.” Rovnako ako aktuálna generácia, fascinoval aj pôvodný Superb modernou technikou. Model 640 Superb využíval technologickú platformu modelu Popular, jeho šesťvalec s objemom 2,5 litra mal výkon 55 konských síl. Kardanová hriadeľ prechádzala centrálnej rúrou. Namiesto tuhých náprav bolo vpredu aj vzadu využité pokročilejšie nezávislé zavesenia kolies.

ŠKODA Media Services (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov