Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


ŠKODA VISION E pohľad do budúcnosti

Štúdia elektromobilu Škoda Vision E s futuristickým interiérom a veľkoryso dimenzovaným batožinovým priestorom.

Mladoboleslavská automobilka predstaví na autosalóne Auto Shanghai 2017 (19. – 28. apríla) štúdiu vozidla s čisto elektrickým pohonom. Futuristický dizajn nesie znaky nového dizajnového jazyka značky ŠKODA pre budúce elektromobily. Najvýraznejšími prvkami karosérie sú proti sebe otvárané dvere a absencia stĺpika B. Veľkorysú priestrannosť dodávajú bohato presvetlenému interiéru štyri samostatne otočné sedadlá a absencia stredového tunela.

     

„Vozidlom VISION E dávame nahliadnuť do budúcnosti vozidiel značky ŠKODA s elektrickým pohonom,“ zdôraznil predseda predstavenstva spoločnosti ŠKODA AUTO Bernhard Maier. „Do roku 2025 uvedieme na trh vedľa plug-in-hybridov aj päť čisto elektricky poháňaných automobilov v rôznych segmentoch. Budeme tak pripravení na stav, keď každý štvrtý predaný automobil bude disponovať elektropohonom,“ dodal Bernhard Maier.

Vďaka veľkým preskleným plochám je interiér štúdie svetlý a vzdušný. dôsledné pokračovanie horizontálnych línií vo vnútri vozidla zvýrazňuje jasnú štruktúru a priestrannosť. Moderný vzhľad potvrdzujú štyri škrupinové sedadlá s inovatívnymi operadlami. Dlhý rázvor a krátke previsy vpredu a vzadu dovolili vývojárom vytvoriť vo vozidle Škoda Vision E rozmerovo veľkorysý a komfortný priestor pre cestovania.

Sedadlá sú v mierne zvýšenej pozícii a zaručujú tak posádke dobrý výhľad. Okrem toho sú otočné o 20 stupňov. Pri otváraní dverí sa natočia smerom von a uľahčia tak nastupovanie. Potom, čo sa elektricky ovládané dvere zatvoria, pootočia sa sedadlá späť do svojej východiskovej pozície. Koncept tak predstavuje ďalšie Simply Clever riešenie, ktoré vďaka ergonomicky optimalizovanému usporiadaniu a mechanike zabezpečuje zvýšený komfort. Keďže koncept vozidla nemá vpredu ani vzadu stredovýtunel, vládne vnútri pocit veľkorysej priestrannosti.

Uprostred palubnej dosky sa nachádza centrálny dotykový displej, na ktorom si môžu vodič a spolujazdec prečítať všetky informácie a ovládať dôležité funkcie a služby ŠKODA Connect. Okrem hlavnej obrazovky, na ktorej sú zobrazované bežéná palubnej dáta, ponúka vozidlo Škoda Vision E tiež ďalšie displeja pre ostatných pasažierov.

Každý cestujúci má k dispozícii vlastnú obrazovku, vďaka ktorej má prístup k informáciám a zábavným funkciám. Monitor pre spolujazdca je umiestnený v palubnej doske, obrazovky pre cestujúcich na zadných sedadlách sú umiestnené v operadlách sedadiel pred nimi. Všetci pasažieri si navyše môžu pomocou vlastných dotykových displejov ovplyvňovať svoj individuálny zábavný program. Ovládací prvok pre spolujazdca sa nachádza v pravej lakťovej opierke, pre cestujúcich vzadu je potom umiestnený medzi zadnými sedadlami.

V každej výplni dverí je integrovaný takzvaný phonebox, v ktorom je možné bezdrôtovo nabíjať chytré telefóny. Osobné nastavenia, dáta a informácie zo smartphonu je možné sledovať a ovládať príslušným displejom. V dekoračných lištách dverí a pod palubnou doskou je integrované ambientnej osvetlenie, ktoré možno meniť v desiatich rôznych farbách.

Pod veľkými piatymi dverami sa nachádza pre vozidlá značky ŠKODA typický veľkoryso dimenzovaný batožinový priestor.

V režime autonómneho riadenia sa predné sedadlá automaticky nastavia do komfortnej polohy. pritom sa samočinne upraví poloha volantu a umožní maximálne možné využitie priestoru a zodpovedajúci komfort.

Škoda Media Services (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov