Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Indo-európske väzby: VW a Tata

Tata Motors, Volkswagen Group a Škoda Auto uzavreli strategickú alianciu a budú spoločne vyrábať automobily.

Predstavitelia významných európskych automobiliek považujú prevzatie automobilky Opel skupinou PSA iba za prvý krok pre vytvorenie ďalších aliancií.

Koncern Volkswagen a Tata Motors Ltd. uzatvorili “memorandum o porozumení” (MoU)  a vytvoria strategickú alianciu pre spoločné projekty rozvoja, zamerané na dlhodobé partnerstvo na indickom subkontinente. Škoda Auto prevezme riadenie projektov v rámci koncernových značiek.

Tata Motors nedávno predstavila  svoje dve nové platformy Advanced Modular Platform (AMP). Budú podporovať elektrifikáciu, hybridizácii a autonómne jazdnné techniky. Volkswagen Group by mohla zdieľať tieto platformy pre výrobu vozidiel na rozvíjajúcich sa trhoch, čo je to prospešné pre obe automobilky. Prvé produkty z tejto koalície by sa mali objaviť na automobilovom trhu v Indii najneskôr v roku 2019.

Cieľom strategického spojenectva je združovať odborné znalosti oboch automobiliek vo vývoji komponentov spoločných vozidiel a príprave možných konceptov vozidiel.

Podpis memoranda o porozumení s Tata Motors Ltd. označil koncernu Volkswagen za ďalší priekopnícky krok v súvislosti s iniciatívou SPOLOČNE – Stratégia 2025 pri upevňovaní strategického partnerstva v Indii.

„So strategickou spoluprácou s Tata Motors chceme naprieč značkami vytvoriť také podmienky, aby sme mohli ponúkať zákazníkom zodpovedajúce riešenia pre mobilitu v rámci nových, rýchlo rastúcich automobilových trhoch. Preto chceme podporovať regionálnu stratégiu rastu,“ povedal Matthias Müller, generálny riaditeľ spoločnosti Volkswagen AG.

„Sme presvedčení, že obe spoločnosti budú profitovať z tejto spolupráce, a to vytvorením synergie a rozvíjaním inteligentných inovatívnych riešení pre indický aj zahraničné trhy. To všetko sa zhoduje s úsilím Tata Motors, aby sa okrem iného prostredníctvom rozvoja nových technológií, lepšieho využívania spoločných platforiem a ďalších riešení lepšie prihliadalo na potreby našich zákazníkov,“ zdôraznil Günter Butschek , CEO a generálny riaditeľ spoločnosti Tata Motors Ltd .

Bernhard Maier, generálny riaditeľ spoločnosti Škoda Auto, zdôraznil: „Tešíme sa na spoločné projekty s Tata Motors. Prenesenie zodpovednosti za projekt na Škoda Auto podčiarkuje veľkú dôveru koncernu Volkswagen v schopnosti našej značky. Spolu s Tata skonkretizuujeme našu spoluprácu v nadchádzajúcich mesiacoch.“ Počiatočné výsledky tohto spoločného podniku budú uvedie na indickom trhu Tata Motors najneskôr v roku 2019.

Tata Motors Ltd:Tata Motors Ltd. India je najväčšia automobilka v Indii. V rokoch 2015-16 zaznamenala tržby vo výške 41,6 miliárd USD. S pobočkami a partnerstvami je Tata Motors zastúpená v Anglicku, Južnej Kórei, Thajsku, Južnej Afrike a Indonézii. Zahŕňa aj dcérsku spoločnosť Jaguar Land Rover je jedným z dvoch britských kult automobilových značiek. Okrem toho spoločnosť je joint venture partner Fiatu v Indii. S viac ako deväť miliónov Tata vozidiel na indických cestách Tata Motors je jednotkou na trhu v segmente komerčných vozidiel a jedným z popredných výrobcov v automobilovom priemysle. Okrem toho Tata automobily, autobusy a nákladné automobily v niekoľkých krajinách v Európe, Afrike, predávané na Strednom východe, v Južnej Ázii, juhovýchodnej Ázii, Južnej Amerike, Austrálii, krajinách SNŠ a Ruska.

Volkswagen Group: Volkswagen Group so sídlom vo Wolfsburgu, je jedným z popredných výrobcov automobilov a najväčšou automobilkou v Európe. Dvanásť značiek zo siedmich európskych krajín patrí ku skupine: Volkswagen osobné automobily, Audi, Seat, Škoda, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Porsche, Ducati, Volkswagen úžitkové autá, Scania a MAN. Skupina prevádzkuje 120 výrobných závodov v 20 krajinách Európy a 11 krajínách v Severnej a Južnej Amerike, Ázii a Afrike. Viac ako 610 000 zamestnancov vyrába každý pracovný deň na celom svete takmer 42 000 vozidiel. Autá Volkswagen Group predávajú v 153 krajinách. So svojím programom “Spoločne – Stratégia 2025” otvorila Volkswagen Group cestu pre najväčšiu procesnú  zmenu vo svojej histórii pri rozvíjaní udržateľnej mobility.

(šr)

Volkswagen Group a Tata Motors Ltd. podpísali Memorandum o porozumení, ktoré tvorí základ pre dlhodobú strategickú spoluprácu v jasne vymedzených oblastiach. Zľava: Bernhard Maier, výkonný riaditeľ spoločnosti Škoda Auto,  Matthias Müller, generálny riaditeľ spoločnosti Volkswagen AG a Günther Butschek, CEO a generálny riaditeľ spoločnosti Tata Motors Ltd.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov