Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


BMW radu 1 Sedan exkluzívne pre čínsky trh

Vyvinutý v Mníchove, vyrábaný v meste Šen-jang – nový model pre rýchlo sa rozvíjajúci segment prémiových kompaktných vozidiel, upravený podľa potrieb čínskeho automobilového trhu.

Počas vývoja pre hromadnú výrobu absolvovalo vozidlo intenzívne testovanie po celom svete vrátane okruhu Nürburgring ako aj vo všetkých klimatických pásmach, ktoré sa v Číne nachádzajú. Následne sa potom podľa toho robili úpravy, aby zákazníci pri každodennom užívaní v ich prirodzenom prostredí zažili nefalšovanú radosť z jazdy.

     

BMW radu 1 Sedan sa vyrába vo fabrike v meste Tiexi otvorenej v roku 2012, ktorá je súčasťou spoločného podniku BMW Group a BMW Brilliance Automotive Ltd. Fabrika patrí pod výrobný komplex Šen-jang na severovýchode Číny. V tomto komplexe sa vyrábajú aj ostatné modely značky upravené cez čínsky trh. V Šen-jangu sa uplatňujú rovnaké prísne štandardy kvality ako vo všetkých ostatných výrobných fabrikách spoločnosti BMW Group po celom svete.

Kompaktný sedan

Konštrukcia modelu BMW radu 1 Sedan sa presne prispôsobila potrebám čínskych zákazníkov. Karoséria so splývavou zadnou časťou s charakteristickým trojpriestorovým vzhľadom je to, čo vyhľadávajú zákazníci vo viacerých kategóriách. Vzhľadom na popularitu karosérií typu sedan v Číne, spustila značka BMW špecifický program. Špeciálne pre čínsky trh sa vyvinuli modely BMW radu 3 a BMW radu 5 s predĺženým rázvorom. Vyrábajú sa vo fabrike v meste Šen-jang.

Športová elegancia BMW radu 1 Sedan, neopakovateľná v prémiovom kompaktnom segmente, sa odráža v proporciách aj na líniách karosérie. Neprehliadnuteľnú príťažlivosť sa podarilo dosiahnuť prispôsobením typických prvkov dizajnu sedanov značky BMW na kompaktné rozmery exteriéru s dĺžkou 4 456 milimetrov, šírkou 1 803 milimetrov a výškou 1 446 milimetrov. Krátke previsy, dlhá kapota, kabína posunutá dozadu a dlhý rázvor s hodnotou 2 670 milimetrov dávajú BMW radu 1 Sedan pretiahnutý športový vzhľad.

Interiér BMW radu 1 Sedan ponúka perfektný priestor na intenzívnu radosť z jazdy a na príjemné cestovanie. Kokpit sa, ako vo všetkých vozidlách značky BMW, orientuje na vodiča. Pozícia sedenia aj usporiadanie prístrojov a ovládačov zvyšujú koncentráciu vodiča na vozovku. Štandardnou súčasťou ovládacieho systému iDrive v BMW radu 1 Sedan je aj široký displej v strede palubnej dosky a ovládač na stredovej konzole. Horizontálne línie palubnej dosky prechádzajú až do obloženia dverí, čím vytvárajú pocit jemnej harmónie a veľkého priestoru. Komfort na zadných sedadlách zlepšuje dostatok priestoru na hlavu aj na nohy, ale aj špeciálne vyhotovenie sedadiel. Tvary operadiel a čalúnenie sedadiel zabezpečujú, že cestujúci si aj na dlhších cestách užijú maximálny komfort.

Nová generácia motorov

Moderný a športový charakter BMW radu 1 Sedan sa odráža aj v podobe ponuky motorov, ktoré sú dostupné od začiatku predaja. Na výber sú tri najnovšie pohonné jednotky BMW Group. Ich odľahčená hliníková konštrukcia a aktuálna verzia technológie BMW TwinPower Turbo zaisťujú výkon motora vo vyšších otáčkach a dostatočný krútiaci moment v spojení s príkladnou účinnosťou. Medzi použitými technológiami sa nachádzajú prepĺňanie, priame vstrekovanie paliva s centrálne umiestnenými vstrekovačmi, variabilné ovládanie zdvihu ventilov v podobe systému VALVETRONIC patentovaného BMW Group a variabilné ovládanie časovania nasávacích aj výfukových ventilov (double VANOS).

 

Táto kombinácia vyústila do športovej charakteristiky 2-litrového 4-valcového motora v modeli BMW 125i Sedan. Výkon hraničí pri 170 kW (231 k) a maximálny krútiaci moment 350 Nm je k dispozícii už pri 1 250 ot./min. BMW 125i je štandardne vybavené 8-stupňovou prevodovkou Steptronic. Zrýchlenie z 0 na 100 km/h s ňou trvá 6,8 sekundy, maximálna rýchlosť je 250 km/h. K týmto hodnotám výkonu sa viaže kombinovaná spotreba 6,4 l/100 km a kombinované emisie 152 g CO2/km.

Ďalší 2-litrový 4-valec pracuje v BMW 120i Sedan. Športové hodnoty zabezpečuje výkon 141 kW (192 k) a krútiaci moment 280 Nm pri 1 250 ot./min. V spojení so štandardne dodávanou 8-stupňovou automatickou prevodovkou Steptronic zrýchli z 0 na 100 km/h za 7,5 sekundy a dosiahne maximálnu rýchlosť 235 km/h. Kombinovaná spotreba modelu BMW 120i Sedan je 6,2 litra na 100 km a kombinované emisie CO2 sú 148 g/km.

Ponuku motorov uzatvára 3-valcová pohonná jednotka v modeli BMW 118i Sedan. Z objemu 1,5 litra generuje výkon 100 kW (136 k) a krútiaci moment 220 Nm dostupný pri 1 250 ot./min. BMW 118i Sedan zrýchli so 6-stupňovou prevodovkou Steptronic z 0 na 100 km/h za 9,4 sekundy a maximálna rýchlosť je 212 km/h. Účinnosť motora sa prejavuje na kombinovanej spotrebe iba 5,5 l/100 km a kombinovaných emisiách CO2 iba 132 g/km.

Špecifické nastavenie odpruženia

Jazdné vlastnosti nového BMW radu 1 Sedan charakterizujú atletický duch, komfort a bezpečnosť. Dokonalý základ predstavujú pohon predných kolies, takmer rovnomerné rozloženie hmotnosti na nápravy, odľahčená konštrukcia karosérie a pruženie. Nastavenie odpruženia je športové, no zároveň spĺňa aj vysoké nároky na komfort. Pruženie a tlmenie zabezpečujú posádke maximálne pohodlnú jazdu na všetkých druhoch povrchov vozoviek. Akustický komfort sa podarilo vylepšiť prvkami ako kompletné zakrytie podvozka či pneumatikami so zníženým valivým odporom. O precízne ovládanie vozidla sa starajú výkonné kotúčové brzdy a elektromechanický posilňovač riadenia Servotronic s premenlivým účinkom závislým od rýchlosti. Dynamic Stability Control DSC ponúka široký rozsah funkcií, ktoré za každých okolností zaručia bezpečné ovládanie. Súčasťou štandardnej výbavy modelu BMW 118i Sedan sú 17-palcové disky z ľahkých zliatin (16-palcové pre BMW 118i Lifestyle). Ostatné verzie odstanú 18-palcové disky.

Príplatkové asistenčné systémy predstavujú ďalšie rozšírenie v oblastiach komfortu a bezpečnosti. Paleta systémov obsahuje Driving Assistant vrátane Predkolízneho systému s funkciou City Light Braking, Parkovacieho asistenta a Aktívneho systému udržiavania rýchlosti s funkciou Stop&Go.

BMW (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov