Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Perspektívy inteligentnej mobility Nissan

Výkonný riaditeľ spoločnosti Nissan Carlos Ghosn predstavil na veľtrhu CES partnerstvo a prelomové technológie, vďaka ktorým chce dosiahnuť nulové emisie a mobilitu bez smrteľných nehôd.

Medzi priority patria inovácie, vyvinuté z technológie NASA pre bezproblémovú integráciu autonómneho riadenia, nový LEAF, prvé testy vozidiel bez vodiča Aliancie Renault-Nissan a nové partnerstvá, ktoré majú pomôcť mestám pripraviť sa na prevádzku autonómnych vozidiel a vozidlá s nulovými emisiami.

CES_breakthrough_technologies 2 (1)      CES_breakthrough_technologies 2 (2)

„V spoločnosti Nissan pracujeme od začiatku na tom, aby sme priniesli tie pravé technológie pre celé spektrum našich vozidiel a pre čo najväčšie množstvo ľudí,“ povedal Ghosn vo svojom prejave. „Nie je to len o inováciách, je to o vynaliezavosti. A to je presne to, čo prináša vízia Inteligentnej mobility Nissan.“

Ghosn oznámil päť kľúčových bodov plánu:

  • Predstavil, ako funguje prelomová technológia nazvaná “Seamless Autonomous Mobility”, skrátene “SAM”. Vychádza z technológie agentúry NASA a spojením umelej inteligencie vozidla a ľudskej podpory pomôže autonómnym vozidlám pri rozhodovaní v nepredvídateľných situáciách a bude kreovať umelú inteligenciu vozidla. Táto technológia umožní miliónom automobilov bez vodiča koexistovať s ľudskými vodičmi. Je súčasťou projektu Nissan Intelligent Integration.
  • V súlade so zámermi Aliancie Renault-Nissan, začne Nissan v spolupráci s japonskou softvérovou firmou Dena testovať autonómnej vozidlá pre komerčné využitie. Prvá fáza testov začne tento rok v Japonsku a zameria sa na rozvoj technológií. Do roku 2020 chce Nissan a Dena začať testovať tiež spôsoby komerčného využitia autonómnych vozidiel pre mobilné služby v metropolitnej oblasti Tokia.
  • Onedlho Nissan predstaví nový model LEAF. Bude vybavený technológiou ProPILOT, ktorá umožňuje autonómnu jazdu v jednom jazdnom pruhu na diaľnici. Nový LEAF ďalej podporí vedúce postavenie Nissanu v segmente elektromobilov. Celosvetovo sa od roku 2010 predalo viac ako 250 000 vozidiel Nissan Leaf. Nový LEAF predstavuje ďalšiu kapitolu v projekte Nissan Intelligent Power.
  • Aliancia Renault-Nissan pokračuje v spolupráci so spoločnosťou Microsoft na vývoji ďalšej generácie technológií pre konektivitu. Súčasťou prejavu C. Ghosna bola demonštrácia toho, ako technológie virtuálneho osobného asistenta Microsoft Cortana pomáha efektívne a zábavne jazdiť. Cortana je jednou z technológií, ktoré Aliancia a Microsoft vyvíja spoločne.
  • Začína nové partnerstvo s organizáciou 100 Resilient Cities, ktoré podporuje nadácia The Rockefeller Foundation (100RC). 100RC je globálna nezisková organizácia, ktorá sa snaží pomáhať mestám vyrovnať sa so sociálnymi, ekonomickými a inými problémami. Nissan a 100RC budú mestám pomáhať položiť základ pre využívanie autonómnej jazdy, elektromobilov a nových služieb mobility. Nissan je prvým automobilovým partnerom 100RC.

„Pozývame ostatných, aby sa k nám pripojili, technologických partnerov, spoločnosti e-commerce, platformy zdieľaných vozidiel, spoločnosti, ktoré zabezpečujú sociálne služby. Všetkých, ktorí nám môžu pomôcť pri testovaní a vývoji nových vozidiel a služieb, a zabezpečiť, aby každý mal prístup k najnovším technológiám a službám,“ zdôraznil Ghosn.

Nissan (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov