Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Suzuki: omladený bestseller Swift

Facelift Suzuki Swift priniesol niečo viac, než mierne upravený predný nárazník a nové vzory kolies.

Suzuki odhalilo podobu novej generácie kompaktného hatchbacku Swift. V Japonsku sa začne predávať už 4. januára, aj preto sa model predstavuje najprv v špecifikácii prispôsobenej pre tamojší trh. Výstavná premiéra európskej verzie je naplánovaná na marcový autosalón v Ženeve.

Suzuki Swift.7   Suzuki Swift.6

Podoba novej generácie kompaktného hatchbacku Swift sa od súčasnej líši najmä tým, že bude dostupná iba ako päťdverový hatchback. Nový Swift využíva platformu Heartect poslednej generácie, ale oproti predchodcovi má menšiu hmotnosť. Aktuálne sa váha jednotlivých verzií pohybuje od 840 kg do 970 kg, čo predstavuje „schudnutie“ o 30 až 160 kg.Vozidlo je zároveň v porovnaní so súčasným modelom o 10 mm kratšie, pritom však má o 20 mm predĺžený rázvor. Základný objem batožinového priestoru sa automobilke podaril zväčiť o 54 litrov na súčasných 265 litrov.

Suzuki Swift.4

V Japonsku bude nový Swift dostupný s troma motorizáciami. Základom je 1,2-litrový atmosférický štvorvalec s výkonom 67 kW a krútiacim momentom 118 Nm. Jednotka spolupracuje buď s 5-stupňovou manuálnou prevodovkou alebo s bezstupňovou prevodovkou CVT. Prvá menovaná nie je k dispozícii v prípade verzie s pohonom všetkých kolies.

Štandardná výbava obsahuje elektricky ovládané predné okná, či elekricky ovládanvyhrievan zrkadlá. V interiéri bude 7-palcový dotykový displej multimediálneho systému, pre vodiča majú slúžiť nové asistenčné systémy. Medzi nimi napríklad adaptívny tempomat, alebo automatické prepínanie diaľkových a tlmených svetiel. Základným motorom bude benzínový s objemom 1,2 litra. K dispozícii bude aj hybridný variant s výkonom 67 kW a športová verzia RS dostane litrový preplňovaný trojvalec s maximálnym výkonom 75 kW.

Rozmery nového modelu Swift sú nepatrne zmenené. V porovnaní so súčasnou generáciou je aktualizovaný model o 10 mm kratší a o 30 mm vyšší (d x š x v 3840 x 1695 x 1500 mm). Rázvor hatchbacku je dlhší o 20 mm, teraz meria 2450 mm. Kým model s japonskou špecifikáciou prichádza so svetlou výškou 120 mm, model India-spec bude mať pravdepodobne okolo 170 mm svetlej výšky. Hatchback má kapacitu palivovej nádrže 37 litrov.

V interiéri sa nachádza dotykový displej multimediálneho systému, vodičovi poslúžia nové asistenčné systémy, napríklad adaptívny tempomat, alebo automatické prepínanie diaľkových a tlmených svetiel.

Komplexné aktualizácie boli vykonané v kabíne. Vozidlo má úplne nový trojramenný volant s ovládaním telefónu a rádia, automatickú klimatizáciu s integrovaným digitálnym displejom.

Japonský model prichádza s celým radom špičkových bezpečnostných a ochranných prvkov, ako je sedem airbagov, ABS (protiblokovací brzdový systém) s EBD (elektronické rozdeľovanie brzdnej sily), reverzné parkovacie kamery a senzory (elektronický stabilizačný program), ESP a asistent rozjazdu do kopca.

Suzuki Swift.3

Základnou pohonnou jednotkou je 1,2-litrový 4-valcový zážihový motor VVT s výkonom 61 kW/83 k pri 6000 ot/min. A maximálnym krútiacim momentom 115 Nm pri 4000 ot/min. K dispozícii je aj vznetový 1,3-litrový 4-valec DdiS s výkonom 202 k pri 4000 ot/min a max. krútiacim momentom 190 Nm pri 2000 ot/mn. K dispozícii bude aj hybridný agregát s výkonom 67 kW/91 k a športová verzia RS dostane litrový preplňovaný trojvalec s maximálnym výkonom 75 kW/102. Prenos výkonu na kolesá zabezpečí 5-stupňová manuálna prevodovka alebo automatickou prevodovkou CVT.

(šr)

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov