Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Audi A3: Dve desaťročia, tri generácie

V ponuke nájdeme všetko počnúc trojdverovým modelom, cez kabrioleť, až po variant RS 3-54.

Značka so štyrmi kruhmi oslavuje výročie. Pred 20 rokmi prišlo na svetlo sveta Audi A3. Jeho výstavná premiéra na autosalóne v Paríži bola veľmi úspešná. Dnes je A3 k dispozícii ako kompaktný model v štyroch karosárskych verziách, so štyrmi druhmi pohonu a s tromi stupňami výbavy.

a3      A3 sportback 1612482_full

Audi A3 je považovaný za zakladateľa prémiovej kompaktnej triedy. Spočiatku bol model A3 k dispozícii len ako hatchback s tromi dverami v troch stupňoch výbavy a so štyrmi rôznymi zážihovými a vznetovými motormi. V septembri 1998 prinieslo Audi A3 prvý raz do kompaktného segmentu stály pohon všetkých kolies quattro. Od marca 1999 doplnila Ingolstadtská automobilka modelový rad verziou päťdverového modelu.

S prvou generáciou športového Audi S3 vytvorila značka na jar 1999 míľnik: radový štvorvalcový motor s objemom 1,8 litra, turbodúchadlom a päťventilovou technológiou vyvinul výkon 154 kW (210 koní).

V druhej generácii sa rodina Audi A3 rozšírila o prvú otvorenú verziu: A3 Cabriolet vyštartoval v roku 2008 s klasickou plátenou strechou.

V súčasnej tretej generácie je Audi A3 prvý raz k dispozícii ako sedan. V roku 2012 mala táto verzia premiéru na Geneva Motor Show. V roku 2016 prešla celá modelová paleta v jeho plnom rozsahu aktualizáciou technológií.

Audi RS 3 Sportback je športovým vrcholom modelového radu. V roku 2011 prišla na trh prvá generácia – s výkoným päťvalcovým motorom s maximom 250 kW (340 k). V roku 2015 nasledovalo druhé vydanie RS 3 Sportback so zvýšeným výkonom 270 kW (367 k).

Na ostatnom autosalóne v Paríži predstavilo Audi limuzínu RS 3 – prvý kompaktný sedan Audi. Poháňa ho 2,5-litrový motor TFSI motor s výkonom 294 kW (400 k), ktorý je najsilnejším sérkovým päťvalcom na svetovom trhu.

A3 full      audi a3 sportkack

Prvá a druhá generácia Audi A3 mala analógový rýchlomer a otáčkomer. Súčasné modely A3 majú na požiadanie virtuálny kokpit. Relevantné informácie vo vysokom rozlíšení na sa premietnu na obrazovke TFT s uhlopriečkou 12,3 palcov. Pomocou tlačidla “Zobraziť” na multifunkčnom volante môže vodič prepínať medzi dvoma pohľadmi. Poskytuje aj navigačnú mapu. Otáčkomer a rýchlomer sú tu zobrazené ako malé okrúhle hodiny.

Aj s variantami pohonu je Audi A3 priekopníkom. Okrem ôsmich klasických benzínových a dieselových motorov sú od uvedenia tretej generácie modelového radu A3 k dispozícii dva alternatívne pohonné systémy: model poháňaný zemným plynom a plug-in hybrid.

Audi A3 e-tron je prvý plug-in hybrid značku Audi. Motor 1,4 TFSI kombinovaný s elektromotorom produkuje výkon 110 kW (150 k) a dodáva 250 Nm krútiaceho momentu, elektromotor zas 75 kW a 330 Nm. Výstup systému 150 kW (204 koní) umožňuje športové jazdné vlastnosti. Plné nabitie jeho lítium-iónovej batérie (8,8 kWh) trvá s 380 voltovovým trojfázovým napájaním niečo málo cez dve hodiny.

S modelom A3 Sportback g-tron ponúka modelový rad ďalší alternatívny pohon: okrem fosílneho prírodného plynu využíva Audi e-plyn ako palivo. S jeho motorom 1,4 TFSI s výkonom  81 kW (110 k) stanovuje štandardy z hľadiska efektivity a hospodárnosti.

a3 sportback

V druhej generácie A3 zaviedli do výroby elektrohydraulický prenos sily motory cez dvojspojkovú prevodovku, inšpirovanou z pretekárskej činnosti Audi. Umožňuje bleskové radenie rýchlostných stupňov bez prerušenia trakcie a teda športovú jazdu. Dnes je dvojspojková prevodovka S tronic k dispozícii takmer vo všetkých modeloch rodiny A3.

Rozmanitosť asistenčných systémov v modelochA3 stelesňuje rýchly rozvoj Audi v oblasti elektroniky. Súčasná generácia modelov ponúka okrem iného Audi active lane assist a Audi pre sense vpredu, vrátane systém na detekciu na ochranu chodcov. Priekopníckym voliteľným systémom je Traffic Jam Assistant v aktuálnom modeli A3. Tento systém udržuje vozidlo v bezpečnej vzdialenosti od vpredu idúceho vozidla. V pomaly sa pohybujúcom prúde vozidiel až do 65 km/h Traffic Jam Assistant na dobrých cestách riadi samostatne vozidlo a v krátkodobom horizonte je dôležitým krokom smerom k autonómnej jazde.

Audi A3 – to je vlastne 54 variantov prémiových kompaktných vozidiel, čo sa kombinácie karosérie, motora, prevodovky a pohonu týka a predáva sa na vyše 100 trhoch celého sveta. Celková produkcia dosiahla od začiatku pred 20 rokmi viac ako 4 milióny vozidiel.

Audi (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov