Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Premiéra Audi Q8 v Detroite

Nemecká značka otvára modelom Audi Q8 nový segment pre vyššiu triedu.

Na severoamerickej Medzinárodnej Auto Show (NAIAS) v Detroite predstaví v januári 2017 výrobca prémiových vozidiel koncept Audi Q8. Automobil  v takmer sériovej podobe stelesňuje syntézu emocionálnych línií kupé a typický priestor SUV s ultra technológiou quattro – pohonom všetkých kolies budúcej generácie. Audi tým podniká ďalší krok smerom k maximálnej jazdnej dynamike a efektivite. V sériovej podobe by mal prísť tento model na trh v roku 2018. Nový model prináša aj nový dizajnový jazyk, ktorý sa predstaví na budúci rok v novej generácii limuzíny A8.

audi_q8_vision_4       2017 Audi Q8 Concept 2017 Audi Q8 Concept

Obe vrcholné verzie vznikajú pod taktovkou šéfdizajnéra Marca Lichteho. Predsavzal si vytvoriť interiér, ktorý si vystačí s minimom klasických tlačidiel. Na ovládanie budú slúžiť dotykové displeje a digitálny prístrojový štít. M. Lichte zdôraznill, že cieľom je postupne dizajnovo odlíšiť jednotlivé modelové rady a zvýrazniť tak špecifiká jednotlivých modelov.

„S konceptom Audi Q8 sme vytvorili nový predvoj v rámci nášho modelového radu série Q. Jeho dizajn vyjadruje do značnej miery športový charakter a luxus ,“ zdôraznil šéfdizajnér  Audi Marc Lichte. „Je pre nás dôležité, aby náš show car napriek plochej streche ponúkal priestranný interiér so štyrmi rovnocennými miestami.“

audi-q8-lichte-1_3 (1)

V štvormiestnom športovom SUV Audi Q8 nebude chýbať 48 voltový elektrický obvod, OLED displeje s vysokým rozlíšením a funkcie autonómneho riadenia. Pokiaľ ide o karosériu, vychádzať bude z modelu Q7. Rovnaký budú mať aj podvozok, a to modulárnu platformu MLB-EVO.

Základnou pohonnou jednotkou bude pravdepodobne naftový šesťvalec, ale istotne pribudnú aj výkonnejšie vznetové aj zážihové agregáty. Medzi nimi by určite nemal chýbať štvorlitrový turbodiesel, ktorý poháňa aj športové SUV Audi SQ7. A možno príde aj  výkonný zážihový osemvalec.

Možno predpokladať, že Audi Q8 bude smerovať ešte vyššie ako jeho prémioví konkurenti BMW X6 a Mercedes-Benz GLE kupé. Skôr by mohlo ísť o rozšírenie portfólia v oblasti luxusných SUV so športovým potenciálom, čím sa nový model zaradí ku koncernovým príbuzným Cayenne a Bentayga.

Vzhľad nového modelu pôsobé agresívnejšie a športovejšie.Predná časť štúdie vyzerá impozantne. Osemuholníková maska chladiča je podstatne širšia ako u v súčasnosti vyrábaných modelov Audi. Kapota je pretiahnutá dopredu a plasticky tvarovaná. Mnoho dizajnových prvkov konceptu Q8 pripomínajú pôvodné Audi quattro z roku 1980. Patrí medzi ne extrémne ploché a zároveň veľmi široká C-stĺpiky a silné vyčnievajúce blatníky nad kolesami. Vyvážené proporcie sú typicky quattro.

Audi (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov