Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


ŠKODA OCTAVIA: Výrazne prepracovaný bestseller

Významne inovovaný model Škoda Octavia prináša celý rad moderných asistenčných a komfortných prvkov, nové infotainmentové systémy s rozšírenou konektivitou, novú a bohatší štruktúru výbavových stupňov a novú paletu výbav na želanie.

Škoda Octavia, dlhodobo najpredávanejší model českej automobilky aj na slovenskom trhu, prináša zákazníkom vždy niečo navyše. Táto filozofia platí pre razantne inovovaný model viac ako kedy predtým a Octavia tak potvrdzuje pozíciu etalónu trhu. Octavia vstupuje do predaja v karosárskej verzii liftback aj kombi aj s motorom 1,0 TSI/85 kW/115 k.

SKODA-OCTAVIA-INTERIOR-01
Výrazne inovovaná Škoda Octavia s novým dynamickým a nezameniteľným dizajnom prichádza s inováciami v prakticky všetkých kľúčových oblastiach. Karosárske varianty liftback ikombi sú dostupné v piatich rozšírených výbavových stupňoch so siedmimi pohonnými jednotkami, manuálnymi aj automatickými dvojspojkovými prevodovkami a pohonom predných alebo všetkých štyroch kolies.
Stupeň výbavy Active ponúka štandardne, ako sú napríklad klimatizácia, LED zadné združené svetlá aj denné svietenie a16-palcové kolesá či centrálne zamykanie s diaľkovým ovládaním. Základnú výbavu možno rozšíriť o paket Active Plus s malým koženým paketom, prednými hmlovými svetlomety a palubným počítačom MFA.
Výbava Ambition teraz štandardne zahŕňa napríklad elektrické ovládanie všetkých okien, kožený paket, 16-palcové kolesá z ľahkých zliatin, LED denné svietenie a zadné svetlá, dáždnik pod sedadlom spolujazdca, 4 reproduktory vzadu, zadné lakťové opierky
(Liftback) alebo pozdĺžne strešné nosiče a lampičku v batožinovom priestore (kombi).
Stupeň výbavy Ambition možno rozšíriť o paket Ambition Plus s tempomatom, vyhrievaním predných sedadiel, Bluetooth a displejom MaxiDOT za 14.000 Sk.
Z výbavy Ambition vychádza tiež akčný model FRESH, ktorý ponúka nad rámec východiskovej výbavy okrem iného tempomat, vyhrievanie predných sedadiel, zadné parkovacie senzory, displej MaxiDOT, komfortné telefonovanie a multifunkčný volant s ovládaním rádia a telefónu, plnohodnotné rezervné koleso a súpravu na výmenu kolesa.

Výbava Style aktuálne prináša v štandarde nové prvky výbavy. Novinkami sú okrem iného Full LED predné svetlomety s denným svietením, systém Bolero s osempalcovým displejom a SmartLink +, multifunkčný volant s ovládaním infotainmentu, dažďový a svetelný senzor i radenie pod volantom (pre DSG). Ďalej exteriérový chrómový paket, čierna leštená maska chladiča a praktický dáždnik. Výbava Style je dostupná s motorom 1,0 TSI/85 kW/115 k. Paket Style Plus obsahuje napr. Elektricky sklopné spätné zrkadlá, asistent rozjazdu do kopca, farebný MaxiDOT displej, 17-palcové kolesá z ľahkých zliatin či parkovacie senzory vpredu aj vzadu.

Vrcholná výbava L & K s motorom 1.8 TSI/132 kW/180 k) bola oproti predchodcovi rozšírená. Štandardom je okrem iného navigačný systém Amundsen 8 “, Infotainment Online, Blind Spot Detect, Phone Box s indukčným dobíjaním, WiFi hotspot a hlasové ovládanie. Ďalej napríklad ambientné osvetlenie interiéru, vyhrievaný volant, USB slot vzadu, ovládanie radenia pod volantom (pre DSG), eloxované strešné nosiče a vyberateľnou LED lampičku v batožinovom priestore (kombi), čiernu leštenú mriežku chladiča a mnohé ďalšie prvky.

Vo zvýhodnených balíčkoch výbav sú k dispozícii aj pakety Safety, Multimedia, Comfort, LED Paket a Business paket (oi. Columbus 9,2 “, 3D navigácia, LTE modul,Phone Box s indukčným dobíjaním). Modernizovaný infotainment Swing a Bolero aj navigačné systémy Amundsen a Columbus disponujú novými displejmi v sklenenom dizajne, ktoré reagujú už na ľahký dotyk. Columbus má displej s uhlopriečkou 9,2 palca; špičkový systém disponuje WLAN-Hotspot, 64 GBSSD, DVD mechanikou, dvoma slotmi na SD kartu a USB konektorom.

Prepracovaná Škoda Octavia ponúka rozšírenú konektivitu ŠKODA Connect so službami Infotainment Online a Care Connect. V rámci Infotainment Online je tak k dispozícii napríklad dopravné spravodajstvo v reálnom čase vrátane plánovania obchádzkových trás, aktuálna predpoveď počasia či spravodajstvo a pre vrcholný infotainment Columbus navyše Google Earth ™ a Street View ™. Súčasťou Care Connect je napr. vzdialený prístup k informáciám o vozidle či asistenčné služby dostupné stlačením tlačidla a núdzové volania eCall. Care Connect je k dispozícii pre všetky výbavové varianty prepracovaného modelu Škoda Octavia mimo výbavy Active.

Paleta benzínových agregátov zahŕňa 1,0 TSI (85 kW), 1,4 TSI (110 kW) a 1,8 TSI (1320kW) v kombinácii so šesťstupňovou manuálnou alebo sedemstupňovou automatickou prevodovkou DSG. Vrcholná zážihová motorizácia 1,8 TSI s výkonom 132 kW je k dispozícii tiež s pohonom 4 × 4 a šesťstupňovou dvojspojkovou prevodovkou DSG.

Ponuka vznetových jednotiek zahŕňa motor 1,6 TDI (85 kW) s možnosťou voľby manuálnej alebo automatické prevodovky, 2,0 TDI (110 kW) v kombinácii s pohonom predných kolies amanuálnou prevodovkou alebo prevodovkou DSG, resp. pohonom všetkých kolies s manuálnou šesťstupňovou prevodovkou. Vrcholnou vznetovou motorizáciou je agregát 2,0 TDI s výkonom 135 kW, dodávaný výhradne s pohonom 4 × 4 a automatickou dvojspojkovou prevodovkou DSG.

Škoda Octavia G-TEC ponúka ekonomickú prevádzku vďaka jednotke 1,4 TSI (81 kW) využívajúcu stlačený zemný plyn (CNG), v ponuke je so šesťstupňovou manuálnou a sedemstupňovou dvojspojkovou prevodovkou. Všetky motorizácie plnia emisnú normu EU6.

Škoda Octavia ponúka aj celý rad noviniek v oblasti asistenčných systémov, napríklad asistent pre jazdu a cúvanie s prívesom Trailer Assist, systém Front Assist doplnený o prediktívnu ochranu chodcov a zdokonalený parkovací asistent či vylepšenú cúvacie kameru Rear View Camera s ostrekovačom. Systémy Blind Spot Detect a Rear Traffic Alert pomocou radaru v zadku istí vozidlo pri prechádzaní z pruhu do pruhu a pomáhajú bezpečne vycúvať z parkovacieho miesta. Dynamic Chassis Control (DCC) umožňuje meniť charakteristiku tlmičov v režimoch Comfort, Normal a Sport. Nové predné svetlomety môžu na želanie disponovať Full LED technológiou (štandardom od výbavy Style). Medzi komfortné novinky patrí kľúč s možnosťou personalizácie a uloženie osobného nastavenia či vyhrievaný veniec volantu.

Do zoznamu Simply Clever riešenia novo pribúdajú sklopné stolíky na zadnej strane predných operadiel, držiaky nápojov uľahčujúce otváranie PET-fliaš, a u verzie kombi tiež vyberateľná svietidlo v batožinovom priestore.

ŠKODA Media Services (šr)

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov