Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Mercedes-Benz je pripravený a elektro-ofenzívu

Koncepctom „Generation EQ“ značka Mercedes-Benz ukazuje, ako môže elektroautomobil už čoskoro vytlačiť z ciest vozidlá so spaľovacím motorom: štúdia so vzhľadom športového kupé SUV poskytuje výhľad na novú generáciu automobilov poháňaných z akumulátorov.

Generation EQ dostal podobu športového kupé SUV a stály pohon všetkých kolies. Vozidlo ponúka inovatívne riešenia aj vnútri, medzi nimi je aj úplne nová koncepcia interiéru. Je predobrazom novej produktovej značky pre elektromobilitu EQ značky Mercedes Benz. Názov EQ znamená „Electric Intelligence“ a je odvodený od základných hodnôt značky Mercedes Benz „emócia a inteligencia“.

Generation EQ      Generation EQ

Dynamický dizajn exteriéru s novou elektroestetikou zdôrazňuje zameranie na silný elektrický pohon: dva elektromotory, ktorých systémový výkon možno vďaka stupňovite rozšíriteľným akumulátorovým komponentom zvýšiť až na 300 kW (700 Nm) a stály pohon všetkých kolies zabezpečujú vysokú dynamiku jazdy. Dojazdom až 500 kilometrov (z 0 na 100 km/h zrýchli za menej ako päť sekúnd) a prednosťami typickými pre značku Mercedes ako bezpečnosť, komfort, funkčnosť a konektivita spĺňa „Generation EQ“ všetky požiadavky kladené na modernú, udržateľnú mobilitu. Generation EQ zároveň reprezentuje novú elektro-estetiku s dynamickým dizajnom exteriéru i úplne novú koncepciu interiéru. Samozrejmosťou je pohodlné (rýchlo)nabíjanie vozidla doma a na cestách. Nechýbajú mu najnovšie asistenčné a komunikačné (i špeciálne pre elektro-vozidlo) systémy.

Generation EQ     Generation EQ

„Mobilita budúcnosti sa v prípade značky Mercedes-Benz opiera o štyri piliere: Connected, Autonomous, Shared a Electric (konektivita, autonómnosť, zdieľanie a elektrický pohon). “Generation EQ“ to všetko dôsledne spája,“ uviedol Dr. Dieter Zetsche, predseda predstavenstva Daimler AG a vedúci divízie Mercedes-Benz Cars. „Automobily bez emisií sú budúcnosť. A naša nová značka EQ ďaleko presahuje rámec e vozidla. EQ predstavuje rozsiahly elektrický ekosystém pozostávajúci zo služieb, technológií a inovácií.“

Generation EQ

Univerzálne použiteľná architektúra elektromobilu

Nová generácia elektromobilov bude založená na architektúre navrhnutej špeciálne pre modely poháňané z akumulátorov, ktorá je stupňovite rozšíriteľná v každom ohľade a možno ju použiť vo všetkých modeloch: rázvor a rozchod kolies, ako aj všetky ostatné systémové komponenty, najmä akumulátory, sú vďaka modulárnej stavebnici systému variabilné. Koncept automobilu je tak optimalizovaná na všetky požiadavky modelovej rodiny orientovanej na budúcnosť a poháňanej z akumulátorov. Základná architektúra sa hodí pre vozidlá SUV, sedany, kupé a ďalšie modelové rady.

Štruktúra automobilu je založená – podobne ako v prípade moderných sériových modelov značky Mercedes Benz – na inteligentnej kombinácii ocele, hliníka a uhlíkových vlákien. Takto sú optimálne splnené požiadavky na odľahčenú konštrukciu, stabilitu a efektívnosť nákladov.

Monolitický základný tvar „Generation EQ“ spája gény SUV s dynamickým charakterom kupé a niečo si vypožičiava aj z modelu Shooting Brake v zadnej časti. Vďaka plochej, predĺženej kabíne vznikli atleticko-puristické proporcie. O novú elektroestetiku sa pričinil plynulý prechod z lesklej čiernej kapoty motora cez čelné sklo až po tmavo tónovanú panoramatickú strechu – príťažlivý kontrast k lakovaniu v striebornej farbe alubeam.

Sotva postrehnuteľné škáry karosérie, stierače pod krytom, kamery namiesto vonkajších zrkadiel a vypustenie zvyčajných kľučiek dverí zdôrazňujú natiahnutú a dynamickú siluetu, vytvárajú dojem jednoliatosti tohto crossoveru SUV a znižujú odpor vzduchu. Cielene redukovaný pohľad zboku, široké plecia a veľké disky z ľahkej zliatiny vo formáte 21 palcov vytvárajú dynamiku už počas státia.

V kokpite orientovanom na vodiča je v strede pozornosti nekomplikovaná obsluha založená na dotyku a elektroestetika nového druhu, ktorá do interiéru dôsledne prenáša vzhľad exteriéru. Prístrojová doska s veľkým, vznášajúcim sa širokouhlým displejom je svojím asymetrickým dizajnom šitá na mieru vodiča. Inovatívnym, digitálnym dotykovým zážitkom sa „Generation EQ“ diferencuje od zaužívanej logiky obsluhy súčasných vozidiel a poskytuje výhľad do budúcnosti interakcie používateľa vo vozidlách značky Mercedes Benz.

MB (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov