Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Fulda Kristall Control HP2 sa hodí v zimnej sezóne

Značka Fulda vyvinula novú vysoko výkonnú zimnú pneumatiku pre výkonné vozidlá s označením Kristall Control HP2. Spojila v nej celý rad moderných technológií s cieľom vytvoriť pneumatiku, na ktorú sa vodiči môžu v zime spoľahnúť.

Pneumatika Kristall Control HP2 využíva technológiu “Snow Catcher”. Zadržiavanie snehu v pneumatike je motivované skutočnosťou, že sa sneh so žiadnym iným materiálom nespája tak dobre, ako sám so sebou. Dezénové drážky sú preto usporiadané tesne vedľa seba, aby dokázali sneh v profile behúňa zadržať. Pod tlakom vozidla sa potom sneh do drážok pevne natlačí a výsledkom je všeobecne lepšia trakcia na snehu.

V záujme ideálnej rovnováhy

Technológia priečnych drážok 3D Bubble Blades v pneumatikách Kristall Control HP2 prispieva k vyváženiu priľnavosti a trakcie na snehu i na ľade na jednej strane a nevyhnutnej stability pri riadení potrebnej pre skvelú ovládateľnosť a brzdný výkon na strane druhej. Priečne drážky sú jemné štrbiny v blokoch behúňa, ktoré sa – keď sa pneumatika otáča – postupne upínajú na povrch vozovky. Nové zimné pneumatiky Fulda obsahujú mnoho priečnych drážok, ktoré vytvárajú veľké množstvo hrán “zahryzávajúcich” sa do povrchu vozovky. Výsledkom je lepšia priľnavosť pneumatiky na snehu.

Okrem toho majú drážky aj “samozamykací” efekt. Drážky typu “Bubble Blades” (bublinové hrany) majú v strede zaoblený výčnelok. Vďaka tomuto tvaru sa pri veľkom zaťažení – napríklad pri brzdení alebo v zákrute na suchom povrchu – navzájom podopierajú. To dodáva segmentom behúňa nevyhnutnú stabilitu a prispieva k vynikajúcim brzdným vlastnostiam a veľmi presnému riadeniu.

Inovatívna zmes behúňa

Zmes behúňa pneumatík Kristall Control HP2 je plne na báze siliky, čo pneumatikám poskytuje priľnavosť pri nižších teplotách, a teda aj lepšiu ovládateľnosť pri jazde v zimných podmienkach. Fulda Kristall Control HP2 však nie je výnimočná, iba čo sa vlastnosti ovládania v zime týka, je mimoriadna aj vďaka svojmu kilometrovému výkonu. Jej široká, hladká stopa spôsobuje, že je väčšia plocha pneumatiky v priamom kontakte s povrchom vozovky. Zaťaženie je tak po celej styčnej ploche pneumatiky rozdelené rovnomernejšie, čo v konečnom efekte predlžuje kilometrový výkon.

Pneumatiky Kristall Control HP2 sa budú predávať celkom v 35 rozmeroch, so šírkou od 195 do 245 milimetrov, s priemerom od 15 do 18 palcov a profilom od 40 do 65.

Fulda (šr)

 

 

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov