Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Preteky s elektrickými formulami bez pilotov? Roborace dostáva reálne kontúry

Zástupcovia nových pretekov elektrických automobilov bez pilotov s názvom Roborace predstavili v týchto dňoch finálnu verziu súťažného monopostu. Preteky Roborace napíšu svoju prvú kapitolu od sezóny 2016/2017, pričom súťažiť sa bude na rovnakých okruhoch, ako v prípade elektrickej Formule E.

Roborace_01  Roborace_02

Monoposty pre nový bezpilotný šampionát vyrába spoločnosť s názvom Kinetik, ale dizajn má na svedomí bývalý šéfdizajnér Bugatti Daniel Simon. Práve on sa svojho času blysol aj návrhom „svetelných motocyklov“ (pozn. Light Cycle) do kultového filmu Tron: Dedičstvo.

Light_Cycle_01  Light_Cycle_02

„Žijeme v časoch, keď si kedysi oddelené svety automobilov a umelej inteligencie skrížili cesty nezastaviteľnou silou. Mám veľmi dobrý pocit z toho, že môžem byť pri tom. Táto práca spája všetky moje vášne – motoristický šport, dizajn a vyspelé technológie,“ uviedol 41-ročný Nemec Simon.

Roborace_03  Robocar of Roborace

V pretekoch Roborace, ktoré trvajú 60 minút, má súťažiť celkovo desať tímov s dvomi monopostami. Všetky stajne budú mať rovnaké autá, ale každá bude vyvíjať svoj vlastný počítačový algoritmus a technológie s umelou inteligenciou. Bezpilotné vozidlá maj dosahovať rýchlosť prevyšujúcu 300 km/h.

Roborace_05  roborace_06

Vozy Roborace budú dlhé 4 800 mm a široké 2 000 mm. Hmotnosť vrátane batérií nepresahuje jednu tonu. „Hlavnú centrálu“ v interiéri, superpočítač Drive PX2 ovládajúci všetky jeho súčasti, dodáva výrobca grafických procesorov a mikročipov nVidia.

roborace_07  roborace_08

Drive PX2 bude zároveň analyzovať dáta z 12 kamier umiestnených na voze, rovnako ako informácie z laserového radaru a ultrazvukových senzorov. To umožní v každom okamžiku spočítať algoritmus celého okolia vozu a podľa toho prispôsobiť jazdu tak, aby bol čo najrýchlejší a pritom nekolidoval s ďalšími strojmi ani s pevnými prekážkami vrátane zvodidiel.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov