Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


V Singapure už jazdia taxíky bez vodiča!

Len prednedávnom sme písali o pláne automobilky Ford uviesť v roku 2021 na trh autonómne autá bez volantu a pedálov. Na prvý pohľad ďaleká fikcia je však v Singapure už realitou.

Spoločnosť NuTonomy totiž na cesty poslala zatiaľ šesť automobilov, ktoré vybraných klientov dokážu na určené miesto odviezť bez vodiča. A aby toho nebolo málo, do roku 2018 plánuje mať vo svojej flotile už iba autá bez vodičov. Spoločnosť verí, že jej model prevezmú aj ďalšie veľkomestá sveta. NuTonomy tak predbehla službu Uber, ktorá už čoskoro podobný projekt plánuje spustiť v Pittsburghu.

Pre úplnosť treba dodať, že vozidlá zatiaľ jazdia na obmedzenej časti mesta a zákazníci do vozidiel môžu nastúpiť a vystúpiť iba na určených miestach. Hoci auto jazdí samé, vodič vo vozidle je. Plní však iba úlohu dozoru. Autá sú vybavené šiestimi súpravami detekčného systému Lidar (Light Detection And Ranging). Na palubnej doske sú umiestnené dve kamery, ktoré snímajú priestor pred vozidlom a zaznamenávajú nielen potenciálne prekážky ale napríklad aj to, aké svetlo svieti na semafore. Firma v súčasnosti pre svoj projekt využíva modely Renault Zoe a Mitsubishi iMiEV.

pl

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov