Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Japonský taxík budúcnosti JPN Taxi už klope na dvere

Toyota Motor Corporation v spolupráci Japonskou federáciou na prenájom taxíkov vyvinula pre trh v krajine vychádzajúceho slnka taxík novej generácie. Čierne futuristické vozidlo s jednoduchým označením JPN Taxi uvedú do prevádzky od budúceho roku.

Toyota_taxi_00  Toyota_taxi_08

Len nedávno, 8. augusta si v Japonsku pripomenuli výročie, ktoré sa viaže na rok 1912, keď v „Nippone“ začali jazdiť prvé taxíky. Automobilka Toyota spolupracuje v oblasti japonského taxi priemyslu už od roku 1936, keď uzrela svetlo sveta Toyota Model AA.

Toyota_taxi_04  Toyota_taxi_05

Najväčšia japonská automobilka v posledných rokoch výrazne investovala do oblasti moderných mobilných technológií, ale napríklad aj do výskumu automatického šoférovania. Zástupcovia Toyoty zdôraznili, že spolupracujú s asociáciou, ktorá reprezentuje viac ako 15 000 taxi operátorov po celej krajine, pričom najskôr bude nové taxíky testovať v Tokiu.

Toyota_taxi_09  Toyota_taxi_10

Cieľom vývoja nového taxíku bolo snaha o nahradenie zastaralých sedanov Toyota Crown, ktoré sú najrozšírenejšie v krajine. Spomínané veľké sedany už totiž nevyhovujú moderným požiadavkám a tak Toyota prišla s autom, ktoré má karosériu typu hatchback so zvýšenou strechou. Veľké bočné posuvné dvere sú ovládané elektromotorčekmi a nízko položená podlaha zasa umožňuje pohodlný nástup aj pre hendikepovaných pasažierov.

Toyota_taxi_11  Toyota_taxi_12

Toyota_taxi_14  Toyota_taxi_15

Podobne ako v prípade britského taxíku LTC TX aj na JPN Taxi je zrejmý ľahký retro štýl aspoň čo sa týka exteriéru. Predná maska vypadá mohutne a na minulosť odkazuje rovnako umiestnenie vonkajších spätných zrkadiel dosť vpredu pri hlavných svetlách. Navyše v nich ale nájdeme smerovky.

Toyota_taxi_13  Toyota_taxi_17

Samotný interiér poskytuje pre pasažiera dotyk s nie príliš vzdialenou budúcnosťou. Je v ňom pochopiteľne štedrý priestor, najmä na zadnej lavici, kde sa zmestia až traja ľudia. Cestujúci majú aj výnimočný výhľad na hviezdy a nebo vďaky veľkému strešnému oknu. Príslušné a užitočné informácie ako aktuálny čas, či zostávajúca vzdialenosť do cieľa cesty sa im zobrazujú na displeji.

Toyota_taxi_18  Toyota_taxi_19

Vo veľkých horúčavách je pochopiteľne k dispozícii pre celú posádku klimatizácia. Samotný šofér však má okolo seba rovno tri obrazovky, okrem digitálneho prístrojového štítu ešte dve ďalšie po stranách. Automobil JPN Taxi je dlhý len 4 350 mm a široký 1 690 mm, takže je zaručená dobrá ovládateľnosť. Značná výška 1 700 mm spolu s nízkou plochou podlahou zaručuje cestujúcim pohodlný vstup i výstup, Podvozok má vzhľadom k rozmerom pomerne dlhý rázvor náprav 2 750 mm.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov