Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Morgan EV3 alebo „retro-budúcnosť“ na troch kolesách

Slávna britská automobilka Morgen v tejto sezóne prepísala vlastnú históriu, keď predstavila svoj prvý elektromobil. Trojkolesový voz z dizajnom z 30-tych rokov minulého storočia, ktorého karoséria je vyrobená po prvý raz z karbónových vlákien, dostal názov Morgan EV3.

Morgan_EV3_01  Morgan_EV3_02

Tento originálny automobil stojí na základe Morganu 3 Wheeler a aj preto dostal presne tri predné halogénové svetlomety. Oproti benzínovému 3 Wheeleru bola karoséria upravená, a to najmä v prednej časti, kde je úplne iná maska.

Morgan_EV3_03  Morgan_EV3_06

Vidlicový dvojvalec „štandardnej” verzie, bol nahradený kvapalinou chladeným elektromotorom s výkonom 46 kw (63 koní). Ten stále poháňa jedno zadné koleso, ktorého šírka je podstatne väčšia ako v prípade tých predných.

Morgan_EV3_05  Morgan_EV3_04

Elektrická energia je uložená v lithium-iontovom akumulátore s kapacitou 20 kWh, čo by malo autu Morgan EV3 vystačiť až na vzdialenosť 257 km na jedno nabitie. Voz váži menej než pol tony, akceleráciu z nuly na 100 km/h zvládne za menej ako deväť sekúnd a maximálna rýchlosť presahuje 145 km/h.

Morgan_EV3_Selfridges_01  Morgan_EV3_Selfridges_02

Podľa aktuálnych informácii britských médií medzičasom Morgan uzavrel spoluprácu s tradičným obchodným domom Selfridges, pričom výsledkom tejto kolaborácie má byť vyrobených 19 kusov vozidiel. Model Morgan EV3 Selfridges Edition však má namiesto jedného excentricky umiestneného svetla vpredu dve svetlá, namiesto drátovaných kolies sú plné plechové disky, pričom voz dostal aj väčšie blatníky, zrkadlá a čelné sklo.

Morgan_EV3_Selfridges_04  Morgan_EV3_Selfridges_03

Spojenie značiek Morgan a Selfridges však nie je dielom náhody. Tento obchodný dom je veľmi slávny a navyše ho založili v rovnakom roku, ako automobilku Morgan – v roku 1909. Preto vznikne 19 číslovaných modelov a preto bolo vybraných ďalších 09 firiem, ktoré vytvoria kolekciu číslovaných doplňkov – od rukavíc pre šoférov, okuliarov, kožených kukiel, cez oblečenie až po kufor na mieru.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov