Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Anketu spoľahlivosti ovládla Škoda

Majitelia automobilov Škoda majú najmenej problémov so svojim vozidlom, ukázal už druhý raz prieskum spoľahlivosti J.D. Power vo Veľkej Británii a najmenej spoľahlivým sa ukázal domáci Land Rover.

Česká automobilka zvíťazila s náskokom 13 bodov pred druhým v poradí. Škoda je podľa ostatného prieskumu naďalej najspoľahlivejšou automobilovou značkou vo Veľkej Británii. Už druhýkrát za sebou dosiahla značka celkové víťazstvo v ankete agentúry pre výskum trhu J. D. Power. Okrem toho sa modely Škoda Fabia a Yeti umiestnili na prvých priečkach svojich tried Octavia bola vo svojej triede druhá.

Anketa J.D. Power UK Vehicle Dependability Study (VDS) sa v roku 2016 konala druhýkrát.

octavia

Výskum sa sústredil na automobily, prvýkrát registrované v rokoch 2013 a 2015, teda prevádzkované 12 až 36 mesiacov. Celkovo vyplňovali dotazník s 177 otázkami. Agentúra J.D.Power sa pýtala až 13 000 prvých majiteľov vozidiel vo Veľkej Británii na problémy, ktoré sa na ich voze vyskytli v počas posledných 12 mesiacov. Hodnotili svoje vozidlá v niekoľkých kategóriách, združených do ôsmich oblastí: motor a pohonné ústrojenstvo, exteriér, pôžitok z jazdy, displeja a obsluha, infotainment, sedadlá, klimatizácia a interiér. Značka Škoda doslova excelovala.

Hodnotenie štúdie VDS 2016 vychádza z počtu uvedených závad na 100 vozidiel – čím nižšia je bodová hodnota, tým lepšie. S iba 66 bodmi sa značka Škoda umiestnila na čele hodnotenia – 13 bodov pred najbližším konkurentom. Česká automobilka tým zároveň o 11 bodov prekonala svoj vlastný výsledok z minulého roka. Priemerný počet bodov za všetky zúčastnené značky bol 113 bodov.

Aj v hodnotení jednotlivých kategórií vozidiel presvedčila značka Škoda svojou vysokou kvalitou. V čele sa umiestnila Škoda Fabia v triede malých vozidiel, zatiaľ čo Škoda Yeti zvíťazila v triede kompaktných SUV. Škoda Octavia doplnila celkový výsledok o druhé miesto v triede kompaktných vozidiel.

Britské ostrovy majú pre značku Škoda veľký význam. Sú druhým najväčším západoeurópskym trhom a štvrtým najväčším trhom v celosvetovom meradle.

Bolo preukázané, že majitelia majú s autami českého výrobcu najmenej problémov už druhý rok po sebe. Suzuki skončilo druhé s 79 problémami na 100 vozidiel, zatiaľ čo Kia bola tretia s 80 problémami na 100 vozidiel. Priemerným výsledkom v ankete bolo 113 problémov na 100 vozidiel.

V dolnej časti výsledkov prieskumu 24 výrobcov skončil Land Rover. Mal 197 problémov na 100 vozidiel. To je viac než Dacia a Audi.Výsledky naznačujú, že majitelia zostávajú lojálni k značke, pri ktorej zaznamenajú menej problémov.

Top 10 výrobcovia 2016

  1. Škoda
  2. Suzuki
  3. Kia
  4. Vauxhall
  5. Peugeot
  6. Volkswagen
  7. Ford
  8. Seat
  9. Toyota
  10. Nissan

Najlepšie podľa tried

Mini – Kia Picanto

Nišia stredná trieda – Toyota Auris

Kompaktné SUV – Škoda Yeti

Luxusné auto – MB Trieda E

Auto strednej triedy – Opel/Vauxhall  Insignia

Auto nižšej triedy – Škoda Fabia

Malé MPV – Ford B-Max

J.D.Power (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov